Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Lar det seg gjøre å skrive biografi om et helt alminnelig menneske, portrettere et normalt og stille liv i god avstand til offentligheten? Det var utgangspunktet for Leif Ekles arbeid med boka om hans egen mor, Olga.
Boka gir et bilde av den tida som ble Olgas, med nesten ubegripelig store endringer i samfunnet, teknologien og menneskenes hverdag mens velferdsstaten vokste fram.
Hva fantes det av kilder til et stille arbeiderklasseliv på bygde, som Olgas?
At boka skulle handle om Ekles egen mor, var en ekstra utfordring – kunne den bli interessant for fler enn de aller nærmeste? Olgas bok er en biografi og ei minnebok på samme tid. Den er også, og ikke minst, en vemodig kjærlighetshistorie.
Jeg holder et foredrag som varer fra 45 min-60.min. Jeg forteller, leser litt fra boka og viser en del bilder via prosjektor. Mot slutten av foredraget viser jeg også en liten film.
Boka har fått gode anmeldelser:
Stein Roll i Adresseavisen:
Nydelig og nøktern hyllest av mor.
Ei dypt personlig bok om forfatterens mor, ei kvinne som aldri stakk seg ut, men som holdt ut et langt og strevsomt arbeidsliv.
Boken er usentimental og fri for nostalgiens fristelser, men likevel blir denne leser berørt. Deler av min mors tidvis vanskelige liv tangerer bildet av Olga, noe sikkert mange andre voksne lesere også vil kjenne på. Ekles tekst er en stolt og øm fortelling om et alminnelig levd liv, på godt og vondt.
Erling Rimehaug, Vårt Land:
Finnes det et helt vanlig liv? Leif Ekle vil få fram det store og vakre i et helt alminnelig liv. Samtidig minner han om hvor lite vi egentlig vet om hverandre.
Johanne Elster Hanson, Prosa:
Det store, vakre, hverdagslige og triste.
Med Olgas bok har Leif Ekle skrevet en glimrende biografi om et helt alminnelig menneske.
Jonas Bals, Klassekampen
Å skrive en biografi om sin egen mor er jo et djervt prosjekt, men Ekle har løst oppgaven med riktig dosering av både nærhet og distanse, slik at fortellingen blir noe langt mer enn et familie-album for de nærmeste (boka er rikt illustrert), og får universell gyldighet.
Om utøverne
Foto:
Leif Ekle
Leif Ekle har vært journalist og litteraturkritiker i NRK P2 siden 1983 – som frilanser og ansatt. Han er nå pensjonist, men jobber stadig som frilanser i det gamle yrket.