Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Forfatter Andreas Tjernshaugen forteller om blåhvalen, det største dyret som noen gang har levd, og viser tegninger, film og fotografier.
Utgangspunktet er barneboka Blåhvalen. Den utrolige historien om det største dyret som noen gang har levd. Den ble nominert til Brageprisen og til prisen Årets vakreste bøker, og er kjøpt inn av Kulturrådet til landets biblioteker gjennom innkjøpsordningen for ny norsk sakprosa for barn og unge.
Barneboka Blåhvalen
Den utrolige historien om det største dyret som noen gang har levd kom ut på Kagge forlag i 2020. Den lå på bokhandlerforeningens bestselgerliste i tre måneder våren 2020, ble kjøpt inn av Kulturrådet og ble nominert til Brageprisen (2020) og Årets vakreste bøker (2021). Den er utgitt eller under utgivelse på fem språk i tillegg til norsk. Boka er skrevet av Andreas Tjernshaugen og illustrert av Line Renslebråten. Den henvender seg særlig til barn fra 9-12, men kan også egne seg for barn i alderen 6-9 år.
I forestillingen som tar utgangspunkt i boka, inviterer Andreas elevene med ned i havet. De får møte et spennende sjødyr som er større enn dinosaurene og mye sterkere enn en elefant, men som likevel trues av menneskers utslipp og skipstrafikk. Forfatteren deler egne opplevelser fra båtturer for å se blåhval, og forteller litt fra den dramatiske historien om fangst av blåhval, der Norge spilte en ledende rolle. Forestillingen inkluderer fortelling, tegnede illustrasjoner, foto, nye og gamle filmklipp og lydopptak av blåhvalens buldrende stemme.
Publikum inviteres til å gjette, spørre eller fortelle (metodene tilpasses gruppestørrelsen, for eksempel slik at elever i større grupper inviteres til å gjette med håndsignaler / kroppspråk). Line kan lære bort hvordan man kan tegne en blåhval, dersom man ønsker besøk av både forfatter og illustratør. Opplegget er gjennomført for mange skoleklasser i Skien i forbindelse med Appelsinia-festivalen i 2021 (kun forfatteren, 3.-klassinger, opptil 100 elever av gangen), og i Lillehammer og Gjøvik i forbindelse med Pegasus/Norsk litteraturfestival i 2020 (forfatter og illustratør sammen). Det har også vært vist på Naturhistorisk museum og Deichman Bjørvika i Oslo.
Forfatteren har arbeidet i mange år som profesjonell forskningsformidler, og er vant til å tilpasse innhold for ulike målgrupper blant barn og voksne. Vanskelighetsgraden på forestillingen justeres avhengig av klassetrinn, ved å nevne færre detaljer for de yngsteelevene, og å være ekstra nøye med å forklare ord og uttrykk. Ta gjerne kontakt med utøverne om ønsket tilpasning eller utvidelse med tegne- eller skrivekurs / -verksted.
Om utøverne
Foto:
Katrine Gramnæs
Andreas Tjernshaugen
Både Andreas og Line har fra før lang erfaring med å presentere bøkene sine for barneskoleelever, både som enkeltoppdrag og på turne. Andreas Tjernshaugen er forfatter og tidligere redaktør i Store norske leksikon, og har også formidlet kunnskap til et bredt publikum som kommunikasjonsmedarbeider og magasinredaktør. Han har skrevet Akvarieboka for barn (2013), illustrert med egne fotografier, og Meisenes hemmelige liv (2015) som henvender seg til voksne lesere. I 2018 kom nok en sakprosabok for voksne: Hvaleventyret. Hvordan vi nesten utryddet det største dyret som har levd. I 2020 kom barneboka Blåhvalen. Den utrolige historien om det største dyret som noen gang har levd, med illustrasjoner av Line Renslebråten, og i 2021 kom voksenboka Reven. Portrett av et villdy
Forfatteren kan møte både store og små grupper, og er tilgjengelig for turne Høst 2022, Vår 2023. Opplegget kan utvides med et verksted der illustratør Line Renslebråten lærer bort hvordan man kan tegne en blåhval. Hvis tegnekurs skal inkluderes er grensa satt til 40 barn.