Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Produksjonen tar elevene med på livets fantastiske reise gjennom årene. Vi vil undre over livets gang, lære masse om kroppen og lage vår egen lille faktabok sammen.
Skoletimen er en kombinasjon av litteraturformidling og kreativt skriveverksted som skal skape nysgjerrighet og begeistring for naturfag og for sakprosa. Produksjonen varer i 90 minutter og kommer i to versjoner, som skolene kan velge mellom: Se beskrivelsen av konsept 1-2. trinn og konsept 3-4. trinn
Er det ikke helt vilt hvor mye dere har forandret dere siden dere var baby? Og tenk hvor mye dere kommer til å forandre dere når dere blir ungdom, voksen eller til og med skikkelig gammel! Vil dere vite hva som skjer i kroppen deres når dere vokser og blir store?
Sammen med tegneren Miriam Haukebø har Sarah Herlofsen laget en sjeldent fin fortelling om eventyret som er menneskelivet.
Underveis i boka finner dere også mange morsomme og overraskende fakta. Sakprosa trenger nemlig slett ikke være kjedelig eller vanskelig å lese.Visste dere for eksempel at babyer ser alt i svarthvitt? At de har en egen babylukt som gjør at de voksne vil passe ekstra godt på dem? Eller at verdens eldste dame ble over 120 år gammel?
Konsept
Produksjonen åpnes med et sprudlende foredrag om "Livets fantastiske reise" (ca. 30 min). Forfatteren viser bilder fra boken og tar barna med inni kroppen. Vi reflekterer over noen filosofiske tenkespørsmål og lærer oss mange morsomme fakta gjennom en interaktiv quiz som trekker seg gjennom foredraget. Det er veldig gøy hvis barna kan være med digitalt på Kahoot, f.eks via egen chromebook/iPad/mobil. Ellers bruker vi quizark som en manuell løsning, hvis ikke alle har PC til stedet.
Etter det interaktive foredraget vil vi ha et kreativt skriveverksted som er tilpasset barnas alder.
Skriveverksted Konsept 1-2. Trinn: Hvordan lager man en bok
Sammen skal vi lage en ekte liten bok. Barna kan velge mellom bilder av forskjellige livsfaser og skal skrive 1 setning om dette. De vil få starthjelp for setningene sine, som f.eks.
Når jeg var baby kunne jeg… I barnehagen lærte jeg… Som skolebarn kan jeg endelig… Når jeg er ungdom… Når jeg er voksen… Når jeg er ordentlig gammel…
Forfatteren går rundt og støtter barna underveis med inspirasjon og oppmuntring og kan hjelpe å få mange forskjellige ideer på papir. Elevene kan også velge mellom forskjellige faktabobler som vi klipper ut og limer på siden. Så skal de tegne et eget bilde som passer til teksten deres og til slutt skal klassen sette dette sammen til en liten bok. For de minste er det ofte morsomst å brette et ark og lage en ordentlig fysisk bok selv. Som utstyr trenger vi derfor papir og pennal med fargeblyanter, saks og lim. Det er selvfølgelig ekstra stas hvis skolen har tilgang til en kopimaskin og alle kan få en bok med seg hjem. Ellers kan vi lage en klassebok som barna kan vise til foreldrene på neste utviklingssamtale. For litt eldre elever kan det også være gøy å lage boken digitalt. Forfatteren er godt kjent med programmene Bookcreator og Powerpoint og kan tilby et digitalt opplegg hvis skolen ønsker det.
På slutten skal vi sette oss sammen til en hyggelig lesestund. Forfatteren leser vår egen bok og sammen ser vi på alle de fine bildene. Her lærer vi å lytte til hverandres tekster og ideer.
Skriveverksted Konsept 3.-4. Trinn: Hvordan lager man en bok? (60min)
Hva er kriterier for en god fagbok? Elevene skal lære seg hvordan de kan skape en spennende og morsom sakprosabok. Vi skal snakke om titler, nøkkelord, illustrasjoner, funfacts og kildekritikk.
Skriveverksted: Sammen skal vi lage vår egen faktabok. Barna vil bli delt inn i grupper (2-3 elever, f.eks. læringspartnere). De får delt ut korte faktatekster (maks 1 side) om forskjellige livsfaser ( f.eks. før fødsel, baby, småbarn, grunnskole, pubertet, voksen, gammel). Elevene skal finne på en morsom tittel, skrive 2-3 setninger med hjelp av nøkkelord, lage en faktaboble og et videreførende tenkespørsmål til teksten sin. Så kan vi tegne eller lete på nett etter et bilde som passer til teksten og til slutt kan klassen sette dette sammen til en bok. Forfatteren går rundt og hjelper elevene underveis med inspirasjon og veiledning. Boken kan lages i Bookcreator, Powerpoint eller med blyanter på et ark, avhengig av skolens utstyr og elevenes digitale ferdigheter.
Presentasjon: Ved slutten av timen skal vi lese vår egen bok og gruppen skal presentere tekstene de har skrevet. Her kan de forskjellige teksttyper fordeles mellom barna, slik at alle får vist noe.
Målet er åskape nysgjerrighet for naturfag og begeistring for kroppen vår. Elevene skal få en leken tilgang til sakprosa og bli interessert i faktabøker. I skriveverkstedet skal klassen sammen lage en liten bok selv. Det er alltid gøy å jobbe for et felles prosjekt så denne aktiviteten vil styrke klassens samspill og ikke minst vil elevene sitte igjen med et nydelig resultat av denne timen, som de kan lese og vise fram hjemme.
Om utøverne
Foto:
Privat
Sarah Roxana Herlofsen
Sarah Herlofsen har en doktorgrad i biomedisin og en bachelor i filosofi. Hun er en lidenskapelig formidler med mye erfaring med foredrag og skolebesøk. Sarah er kjempeforelsket i de små cellene våre. Hun synes det er helt magisk hvordan de kan lage den fantastiske kroppen vår, som vokser og forandrer seg hele livet. Hun har jobbet mange år som celleforsker og har skrevet flere faktabøker om kroppen. Det beste hun vet, er å snakke med store og små om livets mirakler. Hun har fire barn og elsker å utforske livet sammen med dem hver eneste dag.