Poesidigg ved Henning H. Bergsvåg

Wergelands åre 2022 ble delt ut på Norsk Forfattersentrums årsmøte, og gikk til Poesidigg ved Henning H. Bergsvåg for – som det stod i juryens begrunnelse – i et tiår å ha «drevet nyskapende og engasjerende formidling av poesi gjennom opplesninger, samtaler og DJ-sett først og fremst på Cafe Opera i Bergen, men også som omreisende poesi-isbryter på ulike festivaler landet rundt.

Henning H. Bergsvåg med Wergelands åre. Foto: Atle Berge

Wergelands åre 2022 ble delt ut på Norsk Forfattersentrums årsmøte, og gikk til Poesidigg ved Henning H. Bergsvåg for – som det stod i juryens begrunnelse – i et tiår å ha «drevet nyskapende og engasjerende formidling av poesi gjennom opplesninger, samtaler og DJ-sett først og fremst på Cafe Opera i Bergen, men også som omreisende poesi-isbryter på ulike festivaler landet rundt. Store navn fra inn- og utland har deltatt, samtidig som nye og upubliserte stemmer har fått mulighet til å lese opp på samme scene. De to seneste årene har konseptet også tatt steget inn i podkastsfæren, hvor en lang rekke poeter har ført gode, innsiktsfulle samtaler – med poesien i sentrum. Konseptet har utvilsomt hatt mye å si for poesimiljøet i Bergen, og dessuten skapt konstruktiv sjalusi og smitteeffekt i andre deler av landet.»

Om prisen

Wergelands åre er innstiftet av Norsk Forfattersentrum i 1997 på initiativ fra Arne Ruste. Prisen er knyttet til et par velbrukte roårer, muligens årene Henrik Wergeland pleide å oppbevare sammen med et seil på Kafe Grei i Skippergaten. Her møtte også Wergeland traff sin fremtidige hustru, Amalie Sofie Bækkevold. Den ene åren er permanent utstilt i Kafé Grei i Skippergaten i Oslo, den andre ambulerer mellom prisvinnerne.

Vinnere av Wergelands åre

1997

Turid Birkeland, kulturminister

1999

Oslo Sporveier, for prosjektet Dikt Underveis

2001

Dagbladet, spesielt for utvikling av Diktbasen

2003

Volapük, motkulturelt kraftsentrum

2005

Erling Kittelsen, lyriker og formidler

2008

Jan Erik Vold, lyriker og formidler

2012

Hanne Bramness

2014

Annelita Meinich, programleder i Diktafon NRK P2

2018

Poesibilen

2022

Poesidigg ved Henning H. Bergsvåg

2023

Martine Næss Johansen og Guro Sibeko