Nye bøker fra våre medlemmer
på Sørlandet

Sana og øynene

Sana bor sammen med mamma, pappa og søsknene Mariam og Hassan. Men hvorfor ser mange så rart på mamma når de går sammen hjem fra skolen? Og kommer mamma noen gang til å få seg en venn?

Sana og øynene handler om Sana og mammaen hennes, og hvordan de lever og drømmer i en by langt borte fra der mamma har vokst opp. Det er en fortelling om støtten og styrken vi finner i hverandre, men handler også om sårhet og hvordan vi blir møtt av andre. Alle vil bli venn med Sana, men ingen vil bli venn med mamma.

Boka gir både innblikk i og forståelse for hvordan det er å vokse opp i en minoritetsfamilie, føle seg annerledes og hvordan vi alle trenger å bli sett og inkludert - uansett hvem vi er og hvor vi kommer fra. Og hvordan hverdagen kan bli enklere om vi ser på hverandre med vennlige blikk.

De kalte henne Lesben Askepott - et moderne folkeeventyr

For over tusen år siden blir det født ei jente av sjelden skjønnhet i Engdalen. Hun er så vakker at folk kommer fra fjern og nær bare for å beundre henne. På et storslått ball blir hun fridd til av selveste Odelsgutten, den mektigste og rikeste i dalen. Men hennes svar er et tydelig og modig NEI. Dette vekker Odelsguttens sinne, og han gir henne det nedlatende kallenavnet Lesben Askepott.

Men det er bare begynnelsen på hennes eventyr. Odelsgutten blir så rasende at han sender sine krigere på jakt for å fange henne. De søker gjennom skogene, og hun må flykte for livet sitt.

På sin reise hører hun om en spennende konkurranse ved Soria Moria slott. Men veien dit er ikke bare enkel. Hun må skjule seg for Odelsguttens krigere, og kjempe mot hekser og troll.

Ved slottet begynner en kamp som vil avgjøre skjebnen til prinsessa. For Lesben Askepott handler det ikke bare om å vinne hjertet til prinsessa, men også om å kjempe for sin egen frihet og rettferdighetens seier. En kamp som ikke ender slik vi er vant til i folkeeventyrene.

Dag fra natt

Hvor lenge varer en natt?

En mann oppsøker barndomshjemmet sitt etter morens bortgang. I et av rommene finner han en stor billedvev. Moren var en ivrig vever, men dette bildet har han aldri sett før. Motivene er fra Draumkvedet, middelalderdiktet om Olav Åsteson som sovnet på juleaften og våknet først etter tretten døgn.

Mannen er fortsatt preget av stor sorg etter en tragedie som rammet det samme huset tretti år tidligere. Kan veven om Draumkvedet ha noe med dette å gjøre?

Med stor billedlig kraft skriver Vidar Sundstøl om sorg, om å sitte fast, om å drømme, men også om å våkne opp og skille dag fra natt.

En dag ved sjøen

Hun har merket det samme som ham, hun har gått tom, kranglingen deres har mistet sjarmen sin, den har ikke noe storsinn, det er ikke noe å lære av den lenger, den er full av mistro, den virker uvennlig og egenrådig, som om den lever sitt eget liv fra et opphav de ikke kjenner til. Ja, sånn kan hun se det, en slu plan hos dem begge, å la være å gjøre noe, la en avstand vokse, la den bli til en avgrunn, ønske at det skal være en avgrunn der, noe man ikke kan leve med, slik at man kan si at alle skal få slippe å leve sånn, ingen skal trenge å måtte leve på den måten.

Vincent og familien på fem ferierer ved Middelhavet. Barna lærer seg å svømme, spiser is under en brennende sol og skaper minner for livet. Om kvelden går familien i selskap med venner og storfamilie. Men både Vincent og Astrid kjenner at ekteskapet er i ferd med å rakne, og ingen av dem finner viljen til å gjøre noe med det.

En dag ved sjøen følger en mann under og etter et brudd. Med et oppmerksomt blikk for det som ligger under ord og gester, har Per Marius Weidner-Olsen skrevet en dyptloddende roman om å vente på en forløsning som aldri inntreffer.

Jakob på vippepunktet

Jakob MÅ vinne klassens Minecraft-konkurranse.

Jakob havner ofte i det de voksne kaller «uheldige situasjoner». Ja, han knuste kanskje brillene til rektor og ødela lampa på mat- og helserommet. Men det var jo ikke med vilje! Ikke at han havnet på skoletaket heller. Og det er ganske urettferdig at han blir sendt på grupperommet hele tiden. For det er faktisk helt umulig å få nye venner på et grupperom.

Men så skal klassen ha Minecraft-konkurranse. Det er et nytt skoleår, og en ny sjanse for Jakob til å vise at han duger til noe. For er det én ting Jakob er god på, så er det Minecraft.

Samiras død

Håkon Haakonsen er lykkelig sammen med kjæresten Sigrid og hennes sønn David. Så forsvinner begge.

Sigrids voldelige ekskjæreste Muhammad har rømt fra fengselet, og en eldre dame blir kjørt ned og drept på en øde vei utenfor Sandefjord uten at noen melder seg. David har også hatt større problemer på skolen enn Håkon har kunnet forestille seg. Har alt dette noen sammenheng?

Mens tiden er i ferd med å renne ut for de to menneskene som står ham nærmest, står en ting klart for ham: Han har aldri kjent den kvinnen han elsker.

Merdø

Jeg trenger ikke engang bruke kikkert for å se de korte flashene av hvitt hver gang ravnen lar blinkhinnene fare over de analyserende øynene. Akkurat som reptiler har fugler to sett øyelokk; blinkhinner som er hvite, og vanlige. Og kloakk. En felles kanal for urin og avføring. Fugler har heller ikke hjernebark, og sånn sett, ut fra gjeldende teorier i nevrologien, skulle de strengt tatt ikke hatt bevissthet. Noe som forteller meg at vitenskapen ikke har peiling på hva bevissthet - eller liv, for den saks skyld - egentlig er for noe, men er 100 prosent sikre på at denne Gud-personen ikke får lov til å ha noe med det å gjøre.

Den finske vagabonden og fuglefotografen Aatami ankommer ferieøya Merdø utenfor sesongen for å lete etter en sjelden fugl som er observert der. Han har med seg alt han trenger for å tilbringe vinterhalvåret alene ute i havgapet, inkludert en bokstabel som han mener vil avklare all problematikk i forhold til om Gud finnes eller ikke. Aatami er imidlertid ikke så isolert på øya som han håper på. Mareritt plager ham om natten, ravner om dagen, og et lik driver i land. Det kommer hjelp fra uventet hold, men det gjør også fienden.

Merdø er en saftig, post-ironisk dommedagsactionkomedie med bibelske undertoner.

Redebyggeren

Comeback for journalist Mette Minde!

Gårdbruker Einar Engelmark blir funnet skutt og drept i skogen utenfor Seljord. Til sin store overraskelse er journalist Mette Minde nærmeste arving til Engelmarks gård, hester og skogseiendommer. Men hvem var egentlig denne ukjente onkelen hennes – og hvorfor brøt moren all kontakt med ham før Mette ble født? Motvillig må Mette forlate Finnmark og vende tilbake til Telemarkslandskapet og bygda moren forlot.

Med Redebyggeren gjør Mette Minde comeback, i en spennende kriminalfortelling om hva som kan skje i et bygdesamfunn, når mørke hemmeligheter fra fortiden kommer fram i lyset.

Nålehuset

Summen av hendingar som formar eit menneske.

To menn godt oppi 80-åra. Den eine prøver å drepeden andre. Korleis har dei hamna der?

Osvald veks opp under enkle kår i lag med denstrenge, gudfryktige mor si. Det er som om ho straffar sonen for noko, mentrass i at ho er full av forakt, held ho han i eit fast grep.

På andre sida av fjorden ligg Storgarden, og derbur jamaldringen Frank. Han har alt Osvald ikkje har, men likevel klarer hanikkje å la Osvald vere i fred.

Osvald held seg helst i nærleiken av naboen, Salvesmed, eller aleine i skogen. Kvar sundag løftar han på konkylien som ligg påein av gravsteinane på kyrkjegarden, for å lytte til havet, som ein gong tokfar hans.

Nålehuset er ein roman om røter og opphav, om lojalitet ogdraumar som brest.

Operasjon Ellemelle

Vinteren er nesten over, og snøen er i ferd med å smelte i Elvestad. I en snøhaug finner Tiril, Oliver og Åtto flere mystiske ting. Alt tyder på at tingene er brukt til å utføre en forbrytelse, men hva har egentlig skjedd? Og hvem står bak? Det er ingen tvil om at Detektivbyrå nr. 2 har fått en ekstra stor og vanskelig sak.

Bøkene om Detektivbyrå nr. 2 er en av Norges bestselgende barnebokserier gjennom tidene, med et opplag på over 3 millioner bøker. Flere av historiene er filmatisert, og det er også laget teaterforestilling basert på det populære universet. Hovedkarakterene Tiril, Oliver og Åtto ble i 2022 kåret til tidenes beste barnebokkarakterer av Bok 365. Og i 2023 ble Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes tildelt den gjeve Teskjekjerringprisen for serien.

Juks og lureri - en detektivbok med 19 oppdrag

Det du holder i hendene nå, er en saksmappe med 19 oppdrag. De fleste av dem er saker der noen har blitt lurt. For å avsløre forbryter ne må du undersøke bilder, spor og annet etterforskningsmateriale. Ofte kan små detaljer gi deg viktig informasjon om hva som har skjedd. Greier du å avsløre jukset? Tiril, Oliver og Åtto trenger din hjelp til å avsløre frekke tyver og sleipe svindlere. Tenk smart - og ikke la deg lure!

Bøkene om Detektivbyrå nr. 2 er en av Norges bestselgende barnebokserier gjennom tidene, med et opplag på hele 3 millioner bøker. Flere av dem er filmatisert, og det er også laget teaterforestilling basert på det populære universet.

Oransjeriet

Oransjeriet er et tett sci-fi-drama om en relasjon mellom menneske og maskin, om ujevne maktforhold og en ukjent verden.

Nesle blir bråvekket etter femten års dvale på romskipet Oransjeriet. Hun vil ikke tåle en ny nedfrysning og får derfor ikke være med skipet tilbake til hjemplaneten. Nesle skal sendes som eneste menneske for å utforske en planet man håper er beboelig. Hun forsøker å trekke seg, men må reise. Som en støtte får Nesle emboten Poppel, som visstnok kan gjøre alt et menneske gjør – være samarbeidspartner, venn, tjener, sjelesørger, elsker. Nesle og emboten utvikler en selsom relasjon. Er emboten en slags slave? Kan de være likeverdige? Er emboten programmert til evig lojalitet, eller bærer den også noe annet i seg?

Snart er eg natt

«Dei kallar meg Gamle-Gonhild fordi eg er eldst her på avdelinga. Dei skryt av kor

lenge eg har levd og at eg enno klar i hovudet. Skryt som om eg har lagt inn tusenvis

av treningstimar for å vinne gull. VM i alderdom.»

Gonhild fyller snart 100 år, og hendinga skal markerast på gamleheimen. Ein journalist frå lokalavisa skal intervjue henne, men samtalane tek uventa vendingar for dei begge. Journalisten ønsker seg ei hyggeleg sak, men må slåss for kvart bidige ord, mens Gonhild gjenopplever scener frå eit langt og uforsonleg liv. Spørsmål ho for lengst trudde seg ferdig med, meldar seg på ny.

Snart er eg natt er ein levande roman frå dødens rand. Den handlar om forspilte sjansar, om å vere på utsida av si eiga historie mens åra renn forbi. Elin Eika Bringa har skrive ein skarp og vittig forteljing om lengselen etter eit anna liv.

IGGY

Om kunsten og livet. Og om sammenhengen mellom de to.

Vi har ingen tid å miste, sier vi til hverandre, igjen og igjen, som et mantra. Å velge bort Iggy har gjort mantraet enda viktigere. Å velge bort Iggy betyr å velge kunsten, gjør det ikke?

Marina Abramovic har tatt tre aborter. Hun hevder at å få barn gjør kvinner til sinker i kunstverdenen. At man må være bevisst hva man bruker energien sin på. Nå skal det ikke stå på meg, tenker jeg og stryker meg over den flate magen min.

IGGY er en roman om frykten for det konvensjonelle og begjæret etter overskridelse. Men også om den foruroligende ensomheten for den som aldri vil forplikte seg.

Den siste keiser - Estragons historier 3

En grådig rotte og en sprøyte gal kaptein Nemo setter kursen mot Atlantis - og Rotterdam. Estragon styrter i havet og tror hans siste time er kommet. Til alt hell fanges han opp av selveste Kaptein Nemo med den magiske undervannsbåten Nautilus. I Estragons nærvær gjennomgår Kaptein Nemo en langsom metamorfose til han selv har inntatt rotte-skikkelse. Den siste keiser er tredje bok i Gaute Heivolls serie om de sju dødssyndene, fortalt av rotter. De tidløse fablene byr på humor av den mørke og absurde sorten og passer for både barn og voksne.

Før de forsvinner - et forsøk på å forstå hva barn er

Før de forsvinner er en velinformert dokumentarbok om ansvaret foreldre har for å forberede barna sine på verden, og hvordan de kan gå fram for å gjøre det. Men det er også en nær og personlig fortelling om et av de mest grunnleggende spørsmålene i livet: Hva er egentlig et barn?

Er barna våre små undere og mysterium, eller bare etapper til voksenlivet? Hvordan har vi oppfattet og behandlet barn gjennom historien? Og hvordan kan vi komme nærmere våre egne barn, før de forsvinner?

Birger Emanuelsen undersøker og utfordrer våre forestillinger om barn. Gjennom et rikt kildetilfang skriver han om barnets verdi og betydning, hvordan vi får oss til å behandle dem, og hva det egentlig innebærer å være foreldre.

E‍r du medlem og din bok mangler?

Takk for melding, boken vil bli lagt til på din side i Forfatterkatalogen ganske snart.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Kontakt

Irene Gressli Haugen

Spørsmål?

Irene Gressli Haugen