Sørlandets litteraturpris til Ida Gilbert

Ida Gilbert får Sørlandets litteraturpris for sin første bok for voksne, romanen Tute med de ulver som er ute (Flamme forlag, 2023).

Prisvinner Ida Gilbert. Foto: Heidi Furre, Flamme forlag
Årets vinner av Sørlandets litteraturpris.

Sørlandets litteraturpris er innstiftet og finansiert av bokhandlerne og bibliotekene i Agder, og har som mål å "stimulere til leselyst, øke oppmerksomheten om litteratur, særlig i vår landsdel, og å hjelpe fram nye og gryende forfatterskap fra Sørlandet (Agder)". Forfatteren må være født i eller bo i Agder, og ha gitt ut bok i det foregående kalenderår innenfor genrene skjønn- eller generell litteratur for barn, ungdom eller voksne.

Vinneren får 15 000 kroner og et kunstverk.

Tute med de ulver som er ute

Om årets vinner og vinnerbok, Ida Gilbert, skriver juryen:

Ida Gilbert skriver gnistrende satirisk i sin debutroman. Vi møter Aslaug som jobber som frustrert kommunikasjonsrådgiver i den ideelle organisasjonen Framtid med visjon. En økende irritasjon over sine voldsomme politisk korrekte kolleger fører til at hun bryter sammen, skjeller ut alle og rømmer fra jobben. Hun tar et vikariat i en liten lokalavis i en bygd hvor den betente ulvemotstanden er stor og dominerende. Kontrasten mellom såkalt by og land og såkalt elite og folk flest, er bærende i romanen, som viser hvor enkelt det er å mene noe om det en egentlig ikke kjenner. På morsomt, men også mørkt vis avslører forfatteren menneskers selvbevissthet på vegne av seg selv og eget miljø, enten de bor i små bygder eller i store byer. For hva er det rette å mene og gjøre, sånn egentlig? Juryen lar seg begeistre over denne forfatterens debut!

Sakprosapris til Sigbjørn Nedland

Sørlandets litteraturpris blir også delt ut i kategorien sakprosa. Den prisen gikk til Sigbjørn Nedland for boka KULTUR – RETUR. Musikkens reise i historien og geografien (Svein Sandnes bokforlag, 2023).

Medlemmer som er nemnde i denne saka