Saanum, Hoddevik og Stopar får æresplasser på Skriveloftet

Kari Saanum, Eystein Hellstrøm Hoddevik og Mirko Stopar tildeles årets æresplasser på Skriveloftet på Litteraturhuset i Oslo.

Foto: Baard Henriksen, Anna-Julia Granberg/Blunderbuss og Forlaget Press

– Årets æresplasser går til tre svært ulike forfattere, som hver på sin måte bidrar til å heve den litterære samtalen i Norge. Det gleder oss at Saanum, Stopar og Hellstrøm Hoddevik vil være til stede på huset og bidra til det litterære nettverket på Skriveloftet. Vi har stor tro på forfatternes litterære prosjekter, og er stolte av at disse produseres på Skriveloftet, ærklærer juryen.

Daglig leder i Norsk Forfattersentrum, Ingvild Christine Herzog, satt i juryen sammen med daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza, og fungerende programsjef for Litteraturhuset, Åshild Lappegård Lahn.

Om Skriveloftet

Skriveloftet er et kontorfellesskap for skrivende mennesker på Litteraturhuset i Oslo. Skribenter av alle slag kan søke om kontorplass, og få tilgang til en fleksibel arbeidsplass i toppetasjen på huset. Tilbudet ble opprettet med formål om å gi skribenter en egnet og rimelig arbeidsplass, og dermed bidra til å støtte produksjonen av ny litteratur og spredningen av viktig kunnskap. Skriveloftet skal være et skrivested for alle typer litteraturrelaterte prosjekt, og skal gjennom lave leiekostnader, fleksible åpningstider og hyggelig pauseområde gi den beste grobunn for litteraturen som produseres der.

Hvert år tildeler Litteraturhuset tre æresplasser på Skriveloftet, en tildeling som innebærer både anerkjennelse og muligheten til å disponere Skriveloftet gratis i ett kalenderår. Tildelingen blir gjort på bakgrunn av prosjekt, produksjon og økonomiske behov. I tillegg tilstreber utdelingen av æresplasser å opprettholde mangfoldet på Skriveloftet.

Om forfatterne

Kari Saanum (f.1959) er poet, dramatiker og forfatter. Hun debuterte i 1992 med novellesamlingen Kraftverk og har siden gitt ut både scenetekster og barne- og ungdomsbøker. I 2021 ga Saanum ut diktsamlingen Sorgsanger til svært god mottakelse av presse og lesere, samlingen ble kåret til en av årets beste bøker både av NRK og Dagbladet. Nå jobber Saanum parallelt med ny diktsamling og barnebok, samtidig som hun er en del av et team som jobber med en nyoversettelse av Det nye testamentet. Saanum har vært fast bruker av Skriveloftet siden oppstarten, og det er en stor glede å nå kunne tilby henne æresplass. Saanum har som alltid mange jern i ilden, og juryen håper tildelingen kan tjene som en liten støtte i alle hennes prosjekt.

Mirko Stopar (f. 1974) er en norsk-argentinsk forfatter og filmskaper. Han har blant annet regissert den prisbelønte norsk-argentinske dokumentaren «Nitrate Flames». I 2019 slapp Stopar sin første bok på norsk, Lars Faen, en sakprosabok om hvalfanger Lars Andersens liv. Stopar lagde også en film basert på boken: En djevel med harpun. Nå er Stopar i gang med et nytt bokprosjekt, som utforsker relasjoner mellom Norge og Argentina. Stopar vil dedikere 2023 til dette bokprosjektet, og juryen håper at tildelingen av æresplass på Skriveloftet vil gi god grobunn for skrivingen.

Eystein Hellstrøm Hoddevik (f. 1980) er lege og forfatter. Han jobber ved avdeling for patologi ved Oslo universitetssykehus og er i tillegg universitetslektor ved Det medisinske fakultet på UiO. Hellstrøm Hoddevik debuterte som forfatter i 2021 med boken Virus på reisefot – en reiseskildring om virus og mennesker. Nå er han i gang med nytt bokprosjekt om byggesteinen i kroppen vår: cellene. Hellstrøm Hoddevik har som mål å tilgjengeliggjøre informasjon om helse for alle, uten å være moraliserende. Juryen håper at tildelingen av æresplass fungerer som en støtte i Hellstrøm Hoddeviks kunnskapsfremmende arbeid.

Ønsker du å dele skrivelokaler med Saanum, Stopar og Hellstrøm Hoddevik? Mer informasjon om Skriveloftet og søknadsprosess finner du på litteraturhuset.no.

Medlemmer som er nemnde i denne saka

No items found.

Fleire nyheiter

Sjå alle nyheitene