Positiv til ny leseorganisasjon

– Vi ser frem til å samarbeide med en stor og sterk leseorganisasjon som favner alle lesere, sier daglig leder i Norsk Forfattersentrum, Ingvild Christine Herzog, om den kommende sammenslåingen av Leser søker bok og Foreningen !les.

Unsplash-bilde av leseglede for å illustrere at Foreningen !les og Leser søker bok slår seg sammen. Foto: Ben White, Unsplash

I forrige uke ble det offentliggjort at Leser søker bok og Foreningen !les slår seg sammen. Årsmøtene til begge organisasjonene har fattet enstemmig vedtak om en sammenslåing. Den nye organisasjonen skal være i drift fra 22. mai 2025.

Daglig leder i Norsk Forfattersentrum, Ingvild Christine Herzog. Foto: Lillian Hjellum


Som ingressen over avslører, er daglig leder i Norsk Forfattersentrum, Ingvild Christine Herzog, svært positiv til hva den nye, store leseorganisasjonen kan utrette:

– Norsk Forfattersentrum er svært glade for at årsmøtene til Foreningen !les og Leser søker bok har vedtatt å gå inn for en sammenslåing av de to organisasjonene. Vi ser frem til å samarbeide med en stor og sterk leseorganisasjon som favner alle lesere, og tror dette blir helt strålende!

Norsk Forfattersentrum er medlem i Foreningen !les.

Store ambisjoner

Også organisajonene selv har store forhåpninger til synergieffektene av sammenslåingen:

– Styret i Leser søker bok er glade for vedtaket. Det har vært jobbet godt med en sammenslåingsprosess siden høsten 2021. Vi skal være en organisasjon for alle lesere, også dem som leser i motvind. Det er jeg sikker på at alle vil merke når vi inkluderer kunnskapen fra begge organisasjonen og blir større, sier styreleder i Leser søker bok, Lena Jensen, i en pressemelding fra Leser søker bok.

Daglig leder i Leser søker bok, Monica Helvig, og daglig leder i Foreningen !les, Vibeke Røgler, har ambisjoner om at den nye leseorganisasjonen skal være den sentrale organisasjonen for lesing og formidling i Norge, står det i pressemeldingen:

– Den skal være det ubestridte samlingspunktet for leselyststrategier og lesetiltak. Ved å forene erfaringer, kompetanse og nettverk, vil vi sikre en robust organisasjon som kan ta føringen i arbeidet for å skape leselyst og utvikle leseferdigheter hos barn, ungdom og voksne.

Om Leser søker bok

Leser søker bok (LSB) har siden oppstarten i 2003 jobbet for at det skal finnes bøker for alle lesere, og at bøkene skal formidles bredt. Hvert år støtter LSB mellom 12 og 15 bøker som er tilrettelagte for ulike målgrupper. Foreningen samarbeider med forfattere, tegneserieskapere, illustratører og forlag, og har støtteordninger for dem som ønsker å lage og gi ut bøker tilpasset mennesker med ulik leseevne.  LSB samarbeider med folke- og fengselsbibliotek over hele landet som inngår i et nettverk av Bok til alle-bibliotek. Bibliotekene koordinerer også leseombud – frivillige som leser høyt for mennesker som av ulike årsaker ikke kan lese selv. LSB jobber bredt med formidling og lesetiltak, og har utviklet tre digitale leselystiltak for skoler og bibliotek.  LSB driver også den eneste søketjenesten for bøker som er litt enklere å lese – boksøk.no. Målet til Leser søker bok er et reelt, kulturelt demokrati. Alle uansett leseferdighet, skal få tilgang på gode leseopplevelser.

Fra pressemeldingen om sammenslåingen, les mer på lesersokerbok.no.

Om Foreningen !les

Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som skaper lesere og bygger lesekultur. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 500 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk, Bokstart og Les og lek. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. Foreningen !les ble tildelt LNU-prisen for 2021. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang. I tillegg er Foreningen !les sitt prosjekt Uprisen – årets ungdomsbok nominert til ALMA 2023 og ALMA 2024.

Fra pressemeldingen om sammenslåingen, les mer om Foreningen !les på foreningenles.no.

Medlemmer som er nemnde i denne saka

No items found.