Min sommerbok: Zuzana Holmen om «Dødens sirkel»

I dagens «Min sommerbok» møter du regnskapskonsulent Zuzana Holmen som har valgt seg «Dødens sirkel» (Cappelen Damm, 2010) av Christ Tvedt som sin sommerbok.

Zuzana Holmen har valgt seg «Dødens sirkel» (Cappelen Damm, 2010) av Christ Tvedt som sin sommerbok. Portrett: Lillian Hjellum. Layout: Guri Sørumgård Bortheim. Intervju: Atle Berge

Zuzana er oppvokst i Tsjekkia, men har også bodd i Canada. For 17 år siden flyttet hun så til Norge, men hun har lest norsk samtidslitteratur på tsjekkisk og engelsk lenge før det:

– Jeg elsker bøkene til både Ingvar Ambjørnsen og Erlend Loe. Jeg har også lest Are Kalvø på tsjekkisk! Chris Tvedt og spesielt Dødens sirkel er likevel den store favoritten. Tvedt skildrer den mørke atmosfæren så godt!

Dødens sirkel er Chris Tvedts femte kriminalroman med advokat Mikael Brenne i hovedrollen. Brenne skal denne gangen forsvare en representant for kriminelle underverdenen. Fra å være et rutineoppdrag, utvikler saken seg til et personlig mareritt for advokaten.

Årets sommerbok

Denne sommeren skal Zuzana lese fjerde bok i Maja Lundes klimakvartett:

– Maja Lundes Drømmen om et tre har akkurat kommet ut på tjekkisk. Serien er svært populær i Tsjekkia!

Så rammes Longyearbyen av en katastrofe. Tommy, brødrene og farmoren er blant de få etterlatte. Seks ensomme mennesker i et øde landskap, i besittelse av en skatt verden trodde var forsvunnet for alltid.

Samtidig, langt borte, lever Tao på minnene over sønnen Wei-Wen, som hun mistet for tolv år siden. Hver dag er lik, hun er nummen og trist. Og hun sulter, som resten av folket, i en skrinn og utarmet natur, hvor mange arter har forsvunnet. Men alt endrer seg den dagen Tao blir bedt om å lede en ekspedisjon mot nord. Målet er Svalbard og frøene.

Med Drømmen om et tre avslutter Maja Lunde et av de store romanverkene i nyere norsk litteratur. Lunde skriver om foreldre og barn, om bånd mellom mennesker og ikke minst kjærligheten vi har til naturen. Fortid, nåtid og fremtid veves sammen, og fortellingene stiller spørsmål som vår samtid strever med å besvare: Hvordan ble mennesket den arten som endret alt? Fortjener vi å være herre over naturen? Og er vi selv en truet art?


Aschehoug forlag om Maja Lundes Drømmen om et tre (2022).

Fleire nyheiter

Sjå alle nyheitene