Min sommerbok: Irene Gressli Haugen om «Fører av grå folkevogn, juli 1975»

I dagens «Min sommerbok» møter du avdelingsleder for Norsk Forfattersentrum Sørlandet, Irene Gressli Haugen. Irene har valgt seg «Fører av grå folkevogn, juli 1975» (Forlaget Oktober, 2016) av Line Baugstø som sin sommerbok. Etterhvert kommer hun også på enda en bok som har gjort et uutslettelig inntrykk.

Irene Gressli Haugen har valgt seg «Fører av grå folkevogn, juli 1975» (Forlaget Oktober, 2016) av Line Baugstø som sin sommerbok. Portrett: Lillian Hjellum. Layout: Guri Sørumgård Bortheim. Intervju: Atle Berge

– Jeg har ingen bok jeg leser igjen og igjen, og som er min sommerbok på den måten, men jeg må få anbefale Line Baugstøs Fører av grå folkevogn, juli 1975. Den boka er så full av sommer at du kan lese den når som helst og få følelsen av hvor varmt det er!

I Fører av grå folkevogn, juli 1975 møter leseren Sigrid som er på campingferie med jentene sine. Alt hun ønsker seg er en rolig uke borte fra det trange rekkehuset og sjefen sin som hun har innledet et forhold til. Det er en usedvanlig varm sommer, og Sigrid nyter friheten helt til hun får beskjed via en innsendermelding på radioen om å ringe hjem:

Etter to klemt blir røret løftet av, og Oles stemme svarer forpustet i den andre enden.
«Hallo.»
«Hei, det er Sigrid,» sier jeg. «Er alt bra der?»
Han avbryter meg, roper nesten inn i telefonen: «Er Kristin sammen med deg?»
«Kristin? Nei.»
 «Er du sikker?»
«Ole, ta det rolig. Selvfølgelig er jeg sikker.»
«Hun har forsvunnet.»
«Kristin?»
 Jeg synker ned i stolen.
 «Ja. Fikk du meldingen? Hørte du på radioen?»
«Ja, eller … er ikke pappa syk?»
«Jens? Neida. Nei, nei, alt er bra med ham. Men Kristin har forsvunnet.»


Fra Fører av grå folkevogn, juli 1975 av Line Baugstø (Forlaget Oktober, 2016, s. 29).

Sommerboka 2024

Alle som jobber i Norsk Forfattersentrum leser selvsagt kontinuerlig, også når vi har ferie. Denne sommeren skal Irene lese den ferske romanen til Heidi Sævareid Positurene (Flamme forlag, 2024):

– Positurene virker veldig lovende. Sævareid skriver jo alltid bra, og jeg er også veldig interessert i mye av det hun skriver om. Jeg driver selv med yoga som boka handler om, og er i tillegg interessert i temaene hun tar opp, for eksempel makt i mellommenneskelige relasjoner. Hvordan får noen innpass i noens hode? I arbeidslivet veit jo alle at sjefen har makt over deg, men i andre settinger, for eksempel religiøse miljøer, kan folk ofte ha utrolig mye makt uten selv å vite om det. Eller veit de kanskje om det uten å ta ansvaret?

Tre venner møtes i San Francisco for å dra på roadtrip opp vestkysten. De har ikke sett hverandre siden før pandemien, og skal endelig ta igjen det tapte. Men ingenting er som før, og lite går som planlagt.Turen blir en reise bakover i tid – til årene de tilbrakte ved skolen til den karismatiske yogalæreren Jasper. Jo flere miles som tilbakelegges, desto mer spriker minnene om hva som egentlig skjedde.

Flamme forlag om Positurene av Heidi Sævareid.

– Men vent!

Omslaget til 1996-utgava av Vi på Saltkråkan (N. W. Damm & søn).

Etter disse to kjappe, faste spørsmålene, ønsker «Min sommerbok»-ansvarlig i Norsk Forfattersentrum god sommer og skal til å legge på, da Irene først bli helt stille, og så utbryter «Men vent!»:

– Nå kom jeg på hva som egentlig er den ultimate sommerboka for meg! Vi på Saltkråkan! Den har jeg jo faktisk lest om igjen og om igjen og om igjen! Den har gått på repeat i bilen som lydbok sommer etter sommer. Alle i familien min har et forhold til den. Før vi hadde lydbok, bytta faren vår, søstera mi og jeg på å lese høyt i bilen, og da vi kom til kapittelet der alle tror at Båtsmann har tatt sauene og vi tror han kommer til å bli skutt, hulket vi alle sammen. Det som er så bra med Saltkråkan, er jo at alle finner sin egen karakter de kan kjenne seg igjen i avhengig av alder og kjønn, noe som for eksempel fører til at alle ler og henger seg opp i helt ulike ting! Nevøen min spurte for eksempel én gang om hvordan jeg trodde Malin ville beskrevet Byggland? Malin beskriver jo Saltkråkan så utrolig fint i dagbøkene som er gjengitt i bøkene!

Fleire nyheiter

Sjå alle nyheitene