Litteraturhuset i Kristiansand på Litteraturhuset i Oslo

Fredag arrangerer Litteraturhuset i Kristiansand «Et oppløftende litteraturarrangement for å markere Skeivt kulturår 2022» på Litteraturhuset i Oslo. Men hva er Litteraturhuset i Kristiansand? Hva gjør Litteraturhuset i Kristiansand i Oslo? Og hva er «et oppløftende litteraturarrangement»?

Annika Linn Verdal Homme

– I 2022 er det 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert i Norge. For å markere dette inviterer vi til et oppløftende litteraturarrangement hvor åtte forfattere leser fra sine utgivelser, for på den måten gi publikum rom til å reflektere rundt hva det er som gjør en tekst skeiv, og hva det skeive inkluderer, forklarer forfatter Atle Håland.

Håland er initiativtaker til både det oppløftende litteraturarrangementet og Litteraturhuset i Kristiansand, og burde være rett person til å svare på spørsmålene vi sitter igjen med etter å ha lest om arrangementet.

Kos

Forfatter Atle Håland
Atle Håland. Foto: Heidi Furre, Flamme forlag

Først: – Hvorfor har arrangementet fått tittelen «Et oppløftende litteraturarrangement»? Ja, hva er «et oppløftende litteraturarrangement»?

– Jeg prøvde veldig lenge å finne på et fengende navn på arrangementet. Noe som festet seg, som var treffende og ikke minst smart, men så ga jeg opp og tenkte at det beste kanskje bare var å fortelle hva jeg ønsker at det skal bli. Jeg vil at aktører og publikum skal kose seg!

Kristiansand overalt

– Et annet spørsmål som melder seg etter å ha lest programteksten, er hva dette Litteraturhuset i Kristiansand avd. Oslo er for noe?

– Tja. I Kristiansand var det lenge snakk om å etablere to litteraturhus. Et på biblioteket og et som en uavhengig forening a la det som finnes i Oslo. De involverte mente byen var stor nok til å romme to hus. Litteraturhuset i Kristiansand ble oppretta i 2015 av meg som et tredje alternativ. Hvis vi først skal ha flere litteraturhus, la oss dra på litt!

–  Men målet er et eget hus i Kristiansand?

– Vårt hus ser stadig etter initiativtakere og ønsker å ekspandere mest mulig. Vi har blant annet oppretta ei avdeling på Lesvos og er mest opptatt av å bygge miljøer fremfor bygg. Når vi nå oppretter ei avdeling i Oslo, tenkte jeg derfor det var naturlig å åpne avdelinga i selve Litteraturhuset. Med et langsiktig mål om å ta over hele driften så klart.

Støttet av medlemsfondet

Arrangementet «Et oppløftende litteraturarrangement for å markere Skeivt kulturår 2022» er støttet av Norsk Forfattersentrums medlemsfond, som i år har delt ut over 800 000 kroner til prosjekter og arrangement som kommer medlemmene av Norsk Forfattersentrum til gode. På scenen i Berner-kjelleren på Litteraturhuset i Oslo skal Amalie Kasin Lerstang, Bruno Jovanovic, Erik Eikehaug, Gutta, Jonathan August Lengali, Martine Johansen, Pia Edvardsen, Simen K. Nielsen, Tina Åmodt og Ylva Wærenskjold.


Medlemmer som er nemnde i denne saka

Fleire nyheiter

Sjå alle nyheitene