Litteratens høstprogram er klart!

Albert Åbergs fraværende mor, en ung overtenker og en kvinnelig seriemorder. Dette er noen av karakterene publikum får bli kjent med i Tromsø i høst!  

Monica Isakstuen fotografert av Paal Audestad.

Norsk Forfattersentrum Nord-Norge ønsker publikum velkommen til unike møter med forfatterne bak toneangivende bøker. En imponerende nordnorsk bokhøst preger Litteraten-programmet, i tillegg kommer spennende, langveisfarende gjester. Dette er forfattere som tilbyr friske perspektiv på store spørsmål.

Høsten starter med et Poetikkseminar på Amtmandens, hvor forfatter Victoria Kielland kommer for å snakke om skriving. Kielland debuterte i 2013 med kortprosasamlingen I lyngen og er særlig kjent for sitt språklige talent. I 2021 kom Mine menn, en roman løst basert på den kvinnelige seriemorderen Belle Gunness som utvandret fra Norge til Amerika.

Den 25. oktober vil Jon-Are Masternes, også kjent som Tromsø-rapperen KLISH, diskutere sin debutbok Det som spiser meg. Her deler han sine erfaringer med utenforskap og livet med nydiagnostisert autisme. Masternes vil snakke om utfordringene og fordelene ved å være annerledes, ikke minst i forbindelse med låtskrivingen sin.

Dagen etter, den 26. oktober, vil forfatter og dramatiker Monica Isakstuen delta i en Førsnakk på Hålogaland teater. Hun vil diskutere sitt nyeste teaterstykke Kjære Albert med teatersjef og stykkets regissør Egill Pálsson. Løst basert på Albert Åbergs fraværende mor, handler Kjære Albert om en mors oppgjør med seg selv om hvorfor hun ikke lenger vil være mor.

Denne høsten samarbeider vi også med to festivaler, henholdsvis Ordkalotten og Arctic Pride. Som en del av Ordkalottens hovedprogram (9.–11. november) vil tromsødebutantene Ole Giæver og Therese Bakkevoll snakke om sine respektive romaner Tallboy og Mot Å. Mens under Arctic Pride (14. november) vil forfatter og filolog Kristin Fridtun holde foredrag på Tromsø bibliotek, med fokus på skeiv litteraturs historie i Norge.

Høstens programrekke avsluttes med et besøk av den svenske forfatteren Mikael Niemi på Perspektivet museum, 25. november. I forbindelse med Nina Varmos fotoutstilling I väntan på Himmelriket, skal de diskutere læstadianismen i nordområdene. Niemi vil også lese opp et essay han har skrevet i anledning utstillingen, etterfulgt av en samtale med han og Varmo.

Velkommen!

Pressekontakt:
Christina Pernille Årst, tlf. 96 00 95 43 eller Johannes Utstøl Johannessen tlf. 94 97 73 87.

Litteraten er Norsk Forfattersentrums Nord-Norges litteraturkonsept, der publikum får møte forfatterne og bøkene deres. Alle arrangementene er åpne for alle og gratis (utenom hovedprogrammet under Ordkalotten).