Litterær høst i Nord-Norge

«Nordlys, midnattssol og hvalsafari er tre gode eksempler på hva man kan oppleve i Nord-Norge. Er du imidlertid på utkikk etter en forfatter, tilsier statistikken at du bør dra et annet sted», skrev Klassekampen i vår.

Gunnhild Øyehaug i samtale med årets litterære stjerneskudd fra Tromsø, Bragepris-nominert debutant Mari Andreassen. Foto: Ordkalotten/Mats Gangvik.

Hør her: Hvis du er på utkikk etter en nordnorsk forfatter, bør du kontakte Norsk Forfattersentrum Nord-Norge. Og du bør absolutt bla gjennom våre halvårlige kataloger, Litterær vår og Litterær høst.

«Målet med denne oversikten er å synliggjøre bredden av samtidslitteratur og sakprosa som skapes av profesjonelle forfattere i Nord-Norge. Her har vi samlet spennende utgivelser som vi håper kan føre til mange gode litteraturmøter, både mellom leser og tekst, og forfatter og publikum», sier Johannes Utstøl Johannessen, avdelingsleder ved Forfattersentrum-kontoret i Tromsø.

Nytt konsept

Tharaniga Rajah i samtale med Sigbjørn Skåden på Litterær vårfest i Harstad. Foto: Siri Døsen

Norsk Forfattersentrum jobber kontinuerlig med å skape flere arrangementer som gjør forfattere bosatt i Nord-Norge synlig og løfter frem deres nye utgivelser. I år har vi fornyet bokdagskonseptet, og presenterer utvalgte utgivelser på to årlige arrangementer, Litterær vårfest og Litterær høstfest.

Aller første utgave av Litterær vårfest ble arrangert i Harstad under Festspillene i Nord-Norge 2019 (FINN). Vi samarbeidet med Ordkalotten, Harstad bibliotek og Festspillene om tre dager med forfattermøter, og var ekstra fornøyd med at de nordnorske fylkesbibliotekene la utdelingen av Nordnorsk arbeidsstipend 2019 til FINN og Litterær vårfest. Litterær høstfest arrangeres 29.-30 november, i samarbeid med Rana bibliotek og Nordland fylkesbibliotek.

Nordnorsk litteraturstrategi

Den nordnorske litteraturstrategien er utarbeidet av de nordnorske fylkesbibliotekene, med økt formidling av nordnorsk litteratur som hovedmål. Strategien etterlyser bedre markedsføring av bøker som utgis av forfattere i landsdelen. Et mål for Forfattersentrum er at de ansatte i folkebibliotekene skal ha kjennskap til forfatterne som er bosatt i Nord-Norge og arbeide for å aktivt formidle deres utgivelser.

Nord-Norge er spredtbygd, det er langt mellom litteraturscenene og enda større avstand til de største, sentrale litteraturarenaene og bransjeaktørene. Vi håper først og fremst at vi ved å gjøre formidlere i fylkesbibliotek, folkebibliotek, festivaler, bokhandlere og publikum oppmerksomme på bøkene, kan bidra til at nordnorske formidlere får lyst til å invitere en kortreist forfatter neste gang de planlegger et litteraturarrangement, og bidra med engasjert formidling og markedsføring av arrangementer. Vi ser også frem til at flere arrangører landet over satser på å invitere en nordnorsk forfatter.

Medlemmer som er nemnde i denne saka

No items found.