Linn Ullmann er årets festspilldikter 2022

Norsk Forfattersentrum er glade og stolte over å kunne presentere Linn Ullmann som festspilldikter under De litterære festspillene 26.–30. mai. Årets festspilldikter er prisbelønt og en av våre største internasjonale litterære stjerner – både i kraft av sin egen litteratur og som en betydelig formidler av andre forfattere.

Allerede fra sin skjønnlitterære debut har hun hatt et stort og dedikert lesende publikum over hele verden. Og for hver utgivelse kommer stadig nye lesere til hennes rike forfatterskap. Forrige uke ble det også kjent at Linn Ullmann er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Under de litterære festspillene inviterer hun med seg en rekke kunstnerkolleger til samtaler om kunst og liv - og om den tiden vi lever i akkurat nå.

Arbeidsutvalgets begrunnelse

Her er et utdrag fra begrunnelsen for valget av Linn Ullmann som festspilldikter, skrevet av Marit Eikemo:
Linn Ullmann er født i 1966 i Oslo, debuterte i 1998 og kom i fjor (2021) med romanen "Jente, 1983", som er hennes syvende roman. Her stiller hun blant annet spørsmålet: Hvordan lever erfaringen videre, ikke som minner, men som glemsel?
Ensomhet er et sentralt tema hos Linn Ullmann. Som leser finner man imidlertid et stort fellesskap av sterke kvinneskikkelser i hennes bøker; mødre og døtre, søstre og skyggesøstre. Ikke minst finner vi referanser til en rik litterær tradisjon av store kvinnelige forfatterskap som Ullmann skriver i dialog med. Hun viser også, gjennom sine romaner, stor kunnskap og lidenskap for andre kunstarter, som musikk, film og billedkunst, som på essayistisk vis gir uvante og nye perspektiver til fortellingene.

Den hele begrunnelsen kan leses her

En betydelig formidler

Helt siden debuten, da hennes første roman ble solgt til over 20 land før den kom ut, har Linn Ullmann vært en av våre største internasjonale forfattere. Hun er også en betydelig formidler av andre samtidige, internasjonale forfatterskap. Sammen med Litteraturhuset i Oslo tok Ullmann initiativ til litterær samtaler over landegrensene i podkastserien How to Proceed, som har vært viktige bidrag til å opprettholde den litterære samtalen i en krevende tid. I podkasten samtaler hun blant annet med Ali Smith, Rachel Cusk, Terrance Hayes, George Saunders og Anne Carson.

Festspillprogrammet

Til De litterære festspillene inviterer festspilldikteren med seg gode kolleger. Programmet blir lansert senere, men vi kan røpe såpass mye som at det inneholder både store norske og internasjonale navn og nye spennende stemmer. Vi vil også bli bedre kjent med festspilldikteren gjennom et raust dybdeintervju.

For intervju eller mer informasjon ta kontakt med:

Marte Nøklegård Dahl
Presseansvarlig Forlaget Oktober
Mobil: +47 952 56 863
Kontor: +47 23 35 46 28
E-post: marte.noklegard.dahl@oktober.no
https://oktober.no//pressemeldinger-og-kontakt

Norsk Forfattersentrum - De litterære festspill
Sissel Kristensen, nestleder
Tlf.: 90 60 93 31
E-post: sissel@forfattersentrum.no

Om De litterære festspillene

De litterære festspillene finner sted 26.–30. mai 2022 i Bergen. Arrangør er Norsk Forfattersentrum Vestlandet. Valg av festspilldikteren er gjort av arbeidsutvalget til Norsk Forfattersentrum Vestlandet, som består av de tre forfatterne Marit Eikemo, Chris Tvedt og Annette Mattsson.

Navn på tidligere festspilldiktere finner du her: De Litterære Festspill - Forfattersentrum

Medlemmer som er nemnde i denne saka

No items found.

Fleire nyheiter

Sjå alle nyheitene