Høstprogrammet på Litteraten er lansert!

Litteraturelskere i Tromsø kan se frem til en begivenhetsrik og mangfoldig høst, fra startskuddet går med den iranske eksilkunstneren Iraj Nouri og temaet flukt, til juleavslutning med Nordisk Råds Litteraturprisvinner Kim Leine, som i høst gir ut sin første barnebok.

Litteratencollage
Foto: Cappelen Damm, Schibsted forlag, Anne-Sophie Fischer Kalckar

Høstsesongen på Litteraten sparkes i gang med en samtale mellom forfatter og bildekunstner Iraj Nouri og Sigbjørn Skåden i Café Cora på Perspektivet Museum. Nouri ga i 2015 ut romanen Reza, hvor vi følger en kunstner som må flykte fra Iran på en usikker ferd som til slutt ender i Norge. Nouri er mest kjent som bildekunstner, med en rekke separate og kollektive utstillinger og flere ærefulle oppdrag på CV-en. Han har utdannelse fra Teheran, og bor nå i Melbu.

Om Hamsun og julenissen på Grønland i Teterkafeen
Høstens andre arrangement er lagt til Hålogaland Teater og Teaterkafeen. I anledning oppsetningen av Landstrykere får vi besøk av Tore Rem, som vil snakke med Linda Nesby om boken Knut Hamsun. Reisen til Hitler. Boken sikret Rem kritikerprisen for beste sakprosabok i 2014, og forteller historien om Hamsuns møte med Hitler i sin fulle bredde. Første lørdag i desember inviteres barn i alle aldre til Teaterkafeen og en stemningsfull lesestund med Kim Leine, som i høst gir ut sin første barnebok, Gutten som dro nordover med faren sin for å finne julenissen - med handling fra Grønland, i likhet med flere av Leines romaner.

Stueland og Berg på Driv
Forfattersentrum fortsetter samarbeidet med Forfatterstudiet i Tromsø om åpne poetikkseminar med norske og nordiske forfattere i toppsjiktet. I høst gjester poetene Øyvind Berg og Espen Stueland poetikkseminaret. Sistnevnte er aktuell med essaysamlingen 700-årsflommen. 13 innlegg om klimaendringer, poesi og politikk. «Med kafeen i Studenthuset Driv som scene, håper vi at både studenter og andre litteraturinteresserte vil finne veien innom seminaret», sier Johannes Utstøl Johannessen, avdelingsleder i Norsk Forfattersentrum Nord-Norge.

Ferske bøker på Ordkalotten
Tradisjonen tro arrangerer Forfattersentrum programposten Ferske bøker daglig under Ordkalotten, i samarbeid med festivalen og biblioteket. Tilreisende og Tromsø-bosatte forfatttere tropper opp på biblioteket kl. 12.00 for å lese fra årets bøker. Blant navnene finner vi Gaute Heivoll, Madame Nielsen og Tromsøforfatter Monica Steinholm, som er aktuell med ungdomsboken Nærmere kommer vi ikke, oppfølgeren til storsuksessen fra i fjor, Fuck verden.

Programoversikt

Perspektivet Museum, torsdag 1. september:  På flukt

Iraj Nouri i samtale med Sigbjørn Skåden

Teaterkafeen, Torsdag 15. september: Det Hamsunske mørke

Tore Rem, forfatter av Knut Hamsun. Reisen til Hitler (vinner av kritikerprisen 2014) i samtale med litteraturviter og Hamsunforsker Linda Nesby, i anledning HTs oppsetning av Landstrykere.

Tromsø bibliotek, 6.-8. oktober: Ferske bøker

Under Ordkalotten Internasjonale Litteraturfestival arrangerer vi programrekken ”Ferske bøker”, der tilreisende og Tromsøbosatte forfattere med utgivelser av året leser.

Driv, fredag 4. november: Poetikkseminar med Øyvind Berg

Samarbeid med Forfatterstudiet

Driv, torsdag 1. desember: Poetikkseminar med Espen Stueland

Samarbeid med Forfatterstudiet

Teaterkafeen, lørdag  3. desember: Kim Leine leser for barn

Forfattersentrum og Hålogaland Teater inviterer vi til førjulsarrangement for barn i alle aldre. Kim Leine leser fra Gutten som dro nordover med faren sin for å finne julenissen.

Litteraten er støttet av Fritt Ord, Tromsø kommune og Norsk Forfattersentrums medlemsfond.

Medlemmer som er nemnde i denne saka

No items found.

Fleire nyheiter

Sjå alle nyheitene