Vi gratulerer Birger Emanuelsen

Vi gratulerer Birger Emanuelsen

Foto: Tiden
Foto: Tiden

23. april 2015 ble Birger Emanuelsen tildelt Sørlandets litteraturpris for romanen Fra Jorden roper blodet. De andre nominerte til Sørlandets litteraturpris var Mirjam Kristensen for Jeg har ventet på deg (Oktober forlag) og Borgny Salvesen for Dikt og funderinger (Vennesla Libris).

 Fra juryens begrunnelse:
«Emanuelsen skriver mye om store spørsmål, samtidig som problemet med velmente fortielser beskrives på en nær og dempet måte. Språket flyter godt og er preget av nære og detaljrike beskrivelser. Dette er en konsentrert roman, rik på kjærlighet»

Om Sørlandets litteraturpris:
Det er bokhandlerne og bibliotekene i Agder som står bak Sørlandets litteraturpris, som årlig deles ut på Verdens Bokdag 23. april. En jury velger opptil fem bøker fra bokproduksjonen foregående år. Publikum avgjør hvilken av de fem bøkene som får prisen. Målsetningen for Sørlandets litteraturpris er å stimulere til leselyst, øke oppmerksomheten om litteratur og å hjelpe fram nye og gryende forfatterskap fra Sørlandet (Agder). For mer info om prisen: http://www.sorlandetslitteraturpris.no/
Birger Emanuelsen (f. 1982) vokste opp på Tromøya. Han debuterte i 2012 med den kritikerroste novellesamlingen For riket er ditt. Hans første roman, Fra jorden roper blodet, høstet strålende kritikker og ble tidligere i år kåret til vinner av Ungdommens kritikerpris 2015.
Sagt om Fra jorden roper blodet:

«En bok som lever lenge (...). Nærmest som en David Vann, eller en Cormac McCarthy, går Emanuelsen til ytterpunktene av tilværelsen.»
Torolf Kroglund, Agderposten

«Birger Emanuelsen er et navn man skal merke seg (...). [Hans] andre bok er en innsiktsfull og følsom skjebnefortelling om folk som mangler de rette ordene og om liv som kunne blitt helt annerledes om bare noen hadde fortalt.»
Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«Stor autoritet og kraft (...). Dette er ein roman om sterke band mellom menneske som ikkje er flinke til å finna ord på kjenslene sine (...). Birger Emanuelsen seier det som tarvst, og teier om det uturvande. Det er ein god metode.»
Odd W. Surén, Dag og Tid

«En vakker og uhyggelig bok (...). Emanuelsen har et hardt språk med til tider fantastisk treffende billedbruk.»
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«På mange måter er dette en helstøpt roman. Birger Emanuelsen har et profesjonelt og presist språk med et eget grep om natur- og menneskeskildringer (...). Emanuelsen bekrefter at han er stilsikker som få.»
Cathrine Krøger, Dagbladet

«En original stemme (...). En bok som på sin særegne måte får det til å gro i norsk samtidslitteratur.»
Bok i P2

Medlemmer som er nemnde i denne saka

No items found.

Fleire nyheiter

Sjå alle nyheitene