Velkommen til Litterær hagefest i Adrianstua

Tradisjonen tru, for nittende gang inviterer Trøndersk forfatterlag og Norsk Forfattersentrum til Midt-Norges svar på hovedstadens litterære hageparties: Litterær hagefest i Adrianstua. Hagefesten er ei årlig feiring av aktuelle midtnorske bokutgivelser og forfattere, med program for barn, ungdom og voksne. Årets hagegjest er ingen ringere enn ringreven Ragnar Hovland. Velkommen til en grønn og grøderik hagefest!

Adrianstuebeboerne Rune F. Hjemås og Heidi-Anett Haugen (Foto: Unni Torgersen)

Sted: Ringvebukta, Fagerheim allé 99, Trondheim

Tid: Søndag 25. august kl. 13.00-17.30

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Last ned fullstendig program her.

Se arrangementet på Facebook og nettsida vår.

Grønt er skjønt

Under årets hagefest setter vi ekstra søkelys på naturen rundt oss, både i programmet og i det praktiske. Med diktsamlinga På gården og i skogen har bestefar og forfatter Oddmund Hagen (Trondheim) skrevet ei diktbok for barn om dyr, gårdsbruk og skogen. Han vil lese noen barnerim for oss, før Erik Stenvik (Steinkjer), forfatter av boka Bondevett, forteller om livet på landet og utfordringene han og kona sto ovafor når de kjøpte seg en gård på Namdalseid på 70-tallet. Per Helge Genberg (Levanger) skal lese fra sin nyeste bok, Å bera nakne nyklar, ei lyrisk samling korttekster om livet på gården. Jon Ståle Ritland (Ålesund) og Marte Huke (Trondheim) er begge inspirerte av natur og naturvitenskap i sine forfatterskap, og de avslutter årets hagefest med å lese fra og fortelle om sine nye diktsamlinger.

Fjorårets hagegjest Olaug Nilssen sammen med Anne Dorte Lunås. (Foto: Unni Torgersen)

Det blir også miljøvennlig spisetøy og kortreist mat.

Årets hagegjest – Ragnar Hovland

Ragnar Hovland har en helt særegen stemme innafor norsk litteratur. Etter debuten i 1979 har han gitt ut flere titalls bøker som spenner bredt over sjangre og aldersgrupper. Med sin unike blanding av det mystiske og det konkrete, det hverdagslige og det absurde, samt en umiskjennelig humor og et utstrakt samspill med ulike former for populærkultur, har han fått status som kultforfatter blant norske lesere i alle aldre. Adrianstuebeboer og forfatter Rune F. Hjemås har sjøl fått velge samtalepartner i hagefestsalongen, og valget falt på Hovland – Hjemås’ tidligere hovedkonsulent på Samlaget. I årets hagesamtale konfronteres Hovland med denne fortida av Hjemås.

Bjørn F. Rørvik leser på Litterær hagefest i 2014. (Foto: Sigurd Brørs)

Barn og ungdom

I år får vi besøk av to barnebokforfattere og en ungdomsbokforfatter. Illustratør Henning Lystad (Inderøy) debuterer med sin første barnebok, Oda gir gass – boka er et fartsfylt eventyr om Oda som stjeler monstertrucken til faren for å handle is. Også kritikerroste Nina Elisabeth Grøntvedt (Trondheim) er bokaktuell med B for bursdag, andre bok i serien om Adil, Bea og livet i barnehagen, mens ungdomsbokforfatter Harald Nortun er aktuell med sin Blå flaggermus, om Sander som har bissnissplaner og som kjenner seg utafor. I tillegg blir det barnebokquiz med diplom til alle. Barnebokprogrammet pleier å være godt besøkt med mye latter.

Årets debutanter

Foto: Sigurd Brørs

Årets hagefest presenterer til sammen fire debutanter: Henning Lystad, Erik Stenvik, Erlend Skjetne (Trondheim/Melhus) og Anna Kristina Knudsen (Trondheim). I bolken «hagelyrikk» møter vi Skjetne og Knudsen. Skjetnes debutbok Skare handler om en mann og ei kvinne som låser opp et fraflytta hus og forbereder seg på å bo sammen. Boka blei sluppet 14. august. Knudsens 7078 Saupstad er ei skildring om å vokse opp i blokk, og føle seg som ingenting og allting på én gang – ikke jente, ikke kvinne, ikke hvit, ikke svart. Forlagets omtale av diktsamlinga ber leseren stålsette seg for en brutal diktdebut om oppvekst i en forstad til Trondheim, og vi gleder oss til Saupstads gettoblokk skal møte Ringvebuktas strandlinje denne dagen.

Ellers:

Husk å kle deg etter været! (Foto: Guri Sørumgård Botheim)

Årets hagefestkunstner, dansk-portugisiske Bella da Silva Buxbom, vil presentere et stedsspesifikt verk under hagefesten. Buxbom fokuserer mye på menneskelig adferd og sosiale rom i sin kunstproduksjon. Fribyforfatter Musa Mutaev skal lese for oss på tsjetsjensk, med tolk.

Det blir også mulighet til å besøke ei miniutstilling om Kristian Kristiansen, den første forfatteren som bodde i Adrianstua, samt kjøpe bøker, mat og drikke. Poet Margrethe Aas er konferansier og vil lose oss gjennom programmet.

Velkommen til en trivelig hagefest!

Medlemmer som er nemnde i denne saka

No items found.

Fleire nyheiter

Sjå alle nyheitene