Uprisen til Neda Alaei for andre gang

Neda Alaei fikk i dag Uprisen 2024 for På én betingelse (Gyldendal, 2023). Det er andre gang Alaei vinner prisen!

Uprisvinner Neda Alaei. Foto: Ida Endestad

Uprisen ble delt ut under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer torsdag formiddag. Etter en lang prosess der en jury har plukket ut fem nominerte basert på over tusen anmeldelser av norske ungdomsbøker fra 2023, har 11 juryklasser sammen altså kåret På én betingelse av Neda Alaei til årets ungdomsbok.

Forlaget om På én betingelse:

Livet til Yousef dreier seg om regler, både hjemme, på skolen og i kompisgjengen. Mamma er nemlig konstant skuffa, barnevernet har allerede én fot innafor døra, og blant gutta er Yousef på vei til å bli en outsider. Men dette kan han fikse, tenker Yousef. Helt til en fest på Stovner endrer alt.

Ungdomsjuryen om boka:

Vinnerboka har et realistisk språk med en dialog som er troverdig. Språket hjalp oss å bli kjent med karakterene og miljøet. Boka er jevnt spennende med et godt driv. Det er lett å se at forfatteren har gjort grundig og god research. Dette liker vi. Karakterene var spennende, det var lett å forstå handlingene deres og bli kjent med dem. Vi følte med karakterene. De var ikke svart/hvitt, de har dybde og er sammensatte, med ytre og indre problemer.

Vant også i 2020

Neda Alaei debutert i 2019 med Dette er ikke oss som hun også fikk Uprisen for, samt Kulturdepartementets debutantpris og Bokbloggerprisen.

Medlemmer som er nemnde i denne saka

Fleire nyheiter

Sjå alle nyheitene