Slutt på blomsterkvastene!

I dag 20. september 2018 er det nøyaktig 50 år siden Norsk Forfattersentrum ble stiftet. Vi markerer dagen med arrangementer i alle de fem byene vi har avdelingskontor. Men hva er det egentlig vi feirer?

Toppfoto: Norsk Forfattersentrums første daglige leder, Bjørn Nilsen, og sekretær Ingrid Drage. Sammen profesjonaliserte de organiasasjonen tidlig på 70-tallet.

«Forfattere er nok glad i blomster, men også de spiser mat når ingen ser det.» Med dette budskapet lanserte Bjørn Nilsen, Einar Økland og Tor Obrestad 20. september 1968 Norsk Forfattersentrum, en ny type skribentorganisasjon som skulle skaffe norske forfattere formidlingsoppdrag, og sikre at utøverne fikk skikkelig betalt for opptredenene. «Slutt på blomsterkvastene» som det stod i trioens notat til Forfattersentrums første pressekonferanse.

For alle typer forfattere, over hele landet
Norsk Forfattersentrum skiller seg i dag ut ved å være den eneste skribentorganisasjonen som samler alle typer forfattere, enten de skriver for barn, ungdom eller voksne, skjønnlitteratur eller sakprosa. Vi skiller oss også ut ved å la debutanter bli medlem, og ikke minst ved å være til stede med avdelingskontor i hver landsdel. Allerede i 1971 åpnet avdelingskontoret i Bergen med ansvar for formidling på Vestlandet, og senere har også Tromsø (1982), Trondheim (1988) og Kristiansand (2009) etter tur fått sine egne Forfattersentrum-filialer.

Mindre andakt
I Forfattersentrums første pressemelding uttalte grunnleggerne at de skulle gjøre litteraturformidling til noe mer enn "å lese opp mens publikum holder pusten i andakt og kulturell trance". Blant de første tiltakene som ble gjennomført for å oppnå visjonen, var den tverrkunstnerlige turnébussen "Gjørglervogna". I samme ånd har vi senere blant annet laget Poesitrikk, og støttet Poesibilen. I 1990 ringte det over 38 000 ganger i Vestlandskontorets poesitelefon. Vi står også bak en rekke festivaler, som Æ Å Trondheim litteraturfestival, Tromsø internasjonale litteraturfestival Ordkalotten, De Litterære Festspill og Forfattersleppet, samt populære arrangementsrekker som Fakta om Fiksjon i Lillesand og Forfattarforelesinga på Litteraturhuset i Oslo.

En suksesshistorie
Det er en vital 50-åring vi feirer: Den første høsten hadde Forfattersentrum ca. 100 medlemmer, formidlet 122 oppdrag og forsøkte å overleve på 10 000 kroner. I dag er over 1500 forfattere samlet i organisasjonen. Årlig formidler vi ca. 8000 oppdrag og fakturerer for over 30 millioner kroner på vegne av medlemmene våre. Tre frivillige har blitt til 18 fast ansatte. Einar Økland visste med andre ord virkelig hva han snakket om da han lille julaften 1967 sendte brev til Forfatterforeningen og hevdet at det fantes et stort behov for en «arbeidsformidling» for norske forfattere som ville ut og møte leserne.

Bli med på 50-årsmarkeringene!
Program til alle fem jubileumsarrangementene finner dere her:
https://forfattersentrum.no/fem-femtiarsmarkeringer-20-september/

Fra arkivet
Faksimiler av dokumenter fra Norsk Forfattersentrums historie.

[caption id="attachment_13983" align="alignnone" width="724"]

Forfattersentrums første honorarsatser.
Innkalling til seminar i 1969.
Bergens Tidenes oppslag i forbindelse med Norsk Forfattersentrums 20-årsjubileum i Bergen.

Les også:

«Norsk Forfattersentrums redningsmann» av Tom Lotherington – om da Arnljot Eggen reddet Forfattersentrum fra konkurs på lille julaften: https://forfattersentrum.no/om-norsk-forfattersentrum/historie/arnljot-eggen-norsk-forfattersentrums-redningsmann/

Edvard Hoem sin historie om da «samtida ville inn i skolen, på arbeidsplassane, på institusjonane, ut i provinsen, ut i utkantane» som han skrev til Forfattersentrums til 35-årsdagen: https://forfattersentrum.no/om-norsk-forfattersentrum/historie/norsk-forfattersentrum-trettifem-ar/

Medlemmer som er nemnde i denne saka

No items found.