Ny miniserie på Deichman Majorstuen

Ida Lødemel Tvedt møter tre av våre beste sakprosaforfattere for å svare på hva det er som skjer når det virkelig svinger av sakprosaen.

Ida Lødemel Tvedt (f. 1987)  debuterte som forfatter i 2019 med essaysamlingen Marianegropen. Foto: Synne Borgen

Samtaleserien «Sant, vilt og medrivende» er en forlengelse av arrangementsrekken Forfattersamtalen, og er et samarbeid mellom Deichman Majorstuen og Norsk Forfattersentrum. Tidligere har blant annet Roskva Koritzinsky møtt tre skjønnlitterære forfattere som utforsker det ville og grenseoverskridende i mennesket, og i «Vold og poetene» møtte Jan Erik Vold tre poeter fra tre ulike generasjoner.

Nå er turen kommet til sakprosaen, og vi har bedt Ida Lødemel Tvedt, som selv er en strålende essayist, om å velge seg tre forfattere til samtale. Valget falt på Gunnhild Øyehaug, kjent som eksperimentell novelle-, essay- og romanforfatter, historiker Trygve Riiser Gundersen, og idéhistriker, forfatter og journalist Morten Strøksnes.

Bokaktuelle forfattere

Alle tre kommer med nye bøker denne høsten, men samtalene skal ikke bli lanseringsintervjuer, lover Lødemel Tvedt.

– Forfatterne skal snarere få tid og rom til å snakke om hvordan og hvorfor de har valgt å tenke og skape innenfor dette som på norsk faller under den litt kalde og klønete merkelappen «sakprosa».

– Hva gjør sakprosaen, når det virkelig svinger av sakprosaen?

Lødemel Tvedt utdyper at hun ønsker seg en samtaleserie om sjangerens muligheter:

– Den offentlige samtalen om sakprosa som sjanger stopper ofte i etiske debatter og ord som «bør» og «skal» og «ansvar». Hva kan sakprosaen gjøre, på sitt beste? Hvor stort er nedslagsfeltet? I hvilken grad kan sakprosaforfatteren gjøre nytte av skjønnlitterære virkemidler uten å forbryte seg mot sakprosaen virkelighetskontrakt? Hvilke muligheter ligger der, under en merkelapp som jo har mange svært ulike tradisjoner i seg? Hva gjør sakprosaen, når det virkelig svinger av sakprosaen?

Datoer til kalenderen

Første samtale finner sted 28. september klokken 18. Da kommer Gunnhild Øyehaug til Deichman Majorstuen. Neste samtale blir 19. oktober med Trygve Riiser Gundersen, før miniserien avsluttes med Ida Lødemel Tvedt i samtale med Morten Strøksnes 9. november.

Toppbildet: Her er forfatterne du kan møte i samtale med Ida Lødemel Tvedt på Deichman Majorstuen i høst: Morten Strøksnes (Foto: Foto: Baard Henriksen), Gunnhild Øyehaug (Foto: Helge Skodvin) og Trygve Riiser Gundersen (Foto: Siv Dolmen).

Medlemmer som er nemnde i denne saka

No items found.