LOs litteraturpris til «Slemme jenter»

Monica Goksøyr ble torsdag kveld tildelt LOs litteraturpris for novelledebuten «Slemme jenter» under en festaften på Norsk Litteraturfestival.

Prisvinneren på scenen på Lillehammer. Foto: Lene Furuli/LO

LOs litteraturpris skal i følge lo.no øke statusen til arbeiderlitteraturen og løfte frem arbeidsfolks fortellinger. Prisen skal løfte og synliggjøre arbeiderlitteraturen, og bidra til at arbeiderlitteratur er en hedersbetegnelse. Prisen er på 100 000 kroner.

Allerede prisbelønnet

Monica Goksøyr har fra før vunnet Tarjei Vesaas' debutantpris for novellesamlingen Slemme jenter (Aschehoug, 2023) som LOs jury beskriver som gnistrende:

I gnistrende noveller tas vi med til thairestauranter på små steder, der fellesskapet skapes og styrkes over mat og gjensidig støtte. Vi tas med til en dyr stue der en anerkjent mann tar for seg, med en aura av selvsagthet og en total mangel på interesse for den andres menneskelighet.

Sterk kortliste

I tillegg til Goksøyr var Lotta Elstad nominert for Xiania 1 (Cappelen Damm, 2023) og Ingeborg Arvola for Bragepris-vinneren Kniven i ilden (Cappelen Damm, 2022).