Ingar Johnsrud ny styreleiar i Norsk Forfattersentrum

Årsmøtet valde fredag kveld Ingar Johnsrud til ny styreleiar i Norsk Forfattersentrum.

Ingar Johnsrud på Norsk Forfattersentrums årmøte. Foto: Espen Gees

I tillegg til å vere ein av dei mest lesne forfattarane i landet, har Johnsrud lang erfaring som journalist frå NRK og VG. Han har også vore i styret til sist nemnde mediehus, og er i styret til forfattarklubben i Aschehoug.

Les intervju med Ingar Johnsrud her!

Ingvild Solstad-Nøis ny nestleiar

Ingvild Solstad-Nøis (t.h. med mikrofon) i dialog med Mikael Niemi og Nina Varumo på Perspektivet Museum i Tromsø i november 2023. Foto Mari Hildung

Ny nestleiar blir Ingvild Solstad-Nøis. I tillegg til å vere kritikarrost forfattar, er Solstad-Nøis dagleg leiar for Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival.

Norsk Forfattersentrums styre 2024/2025

Marjam Idriss. Foto: Alf Simensen, Gyldendal

Både styreleiar Alfred Fidjestøl og nestleiar Marit Eikemo går altså ut av styret etter årsmøtet. Det gjer også varamedlem Øyvind Vågnes. Tar vi med at årsmøtet valde Marjam Idriss til ny 2. varamedlem til styret, ser styret i Norsk Forfattersentrum dermed slik ut etter årsmøtet:

Styreleder: Ingar Johnsrud (ny)

Nestleder: Ingvild Solstad-Nøis (ny)

Styremedlem: Oda Malmin (ikke på valg)

Styremedlem: Endre Lund Eriksen (ikke på valg)

Styremedlem: Tharaniga Rajah (ikke på valg)

Styremedlem: Eline Skaar Kleven (ekstern, velges ikke)

Styremedlem: Kathinka Blichfeldt (ekstern, velges ikke)

Styremedlem: Ida Endestad (ansattes repr., velges ikke)

1. Varamedlem: Tyra Teodora Tronstad (ikke på valg)

2. Varamedlem: Marjam Idriss (ny)

Varamedlem: Irene Gressli Haugen (ansattes repr., velges ikke)

Valkomiteen om Johnsrud og Solstad-Nøis

Ingar Johnsrud (f. 1974) er fra Holmestrand og bor i dag i Oslo. Han er utdannet journalist fra Norsk journalisthøgskole og har studert filmvitenskap ved Høgskolen Lillehammer. Han startet sin yrkeskarriere i Jarlsberg Avis og NRK, før han kom til samfunnsavdelingen i VG i 2001, der han dekket politikk og næringsliv, før han i 2013 gikk til helgemagasinet VG Helg. I perioden 2003–2005 var han korrespondent for avisen i Stockholm. I 2015 debuterte han som forfatter med romanen Wienerbrorskapet på Aschehoug forlag til strålende mottakelser. Romanen dannet sammen med oppfølgerne Kalypso og Korset en trilogi som er solgt til 20 land, og blant annet har figurert høyt på Der Spiegels anerkjente liste over bestselgere i Tyskland. Siden har Johnsrud gitt ut to frittstående romaner, Gudmoren i 2020, og Patrioter i 2023. For sistnevnte mottok han Sølvkniven i februar i år, og romanen var også nominert til Rivertonprisen. Johnsrud ga i 2018 ut barneboka Fargerne og den store Honningkrigen. Han er også manusforfatter for TV, og har blant annet vært episodeforfatter på serier som Livstid, Heksejakt og Furia. Han har sittet som ansattrepresentant i styret i VG, og er nå i styret i Aschehoug-klubben. Ingar Johnsrud har markert seg som en engasjert, lyttende og konstruktiv deltaker i den litterære offentligheten, og vi i valgkomiteen er svært glade for at han har takket ja til vervet som styreleder for Norsk Forfattersentrum.
Ingvild Solstad-Nøis (f. 1973) er bosatt i Tromsø. Hun er utdannet ved Universitetet i Tromsø, og har gått på Forfatterstudiet i byen. Hun debuterte med romanen Jeg trodde det skulle bli fint å komme hit i 2011 og utgav Rolig sone i 2013. I 2018 skrev hun sceneteksten Kom nærmere menneske sammen med Caroline Kaspara Palonen. Solstad-Nøis er daglig leder for Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival, der hun tidligere har sittet i styret. Hun har også vært i opptakskomiteen på Forfatterstudiet i Tromsø og har erfaring som litteraturanmelder. Valgkomiteen har stor tro på at Solstad-Nøis vil være en ressurs for Norsk Forfattersentrum.

Les også: