Hanna Stoltenberg får festspilldikterens stipend 2024

Festspilldikter Trude Marstein har valgt Hanna Stoltenberg som mottaker av festspilldikterens stipend i 2024. Stipendet, som er på 10 000 kroner, ble overrakt under De litterære festspill fredag kveld 24. mai. Norsk Forfattersentrum gratulerer!

Hanna Stoltenberg og Trude Marstein. Foto: Eva Lene Gilje Østensen.

Hanna Stoltenberg (f. 1989) er født og oppvokst i Oslo. Hun har jobbet som frilansjournalist for Aftenposten K, D2 og Morgenbladet. For debutromanen Nada (Gyldendal 2019) ble hun tildelt Osloprisen for «Årets beste litteratur» og Tarjei Vesaas’ debutantpris. Nada fikk svært gode anmeldelser. «Hanna Stoltenberg er debutant, men hun skriver med en mesters klo», mente Jan Kjærstad i VG. Både Morgenbladets og NRKs anmeldere trakk linjer til Trude Marstein!

Trude Marstein roser Hanna Stoltenberg for hvordan hun viser fram personene sine uten å dømme dem. Hun hyller også Stoltenberg for humoren, en kombinasjon av det alvorlige og komiske, det enfoldige og det reflekterte.

Fra Trude Marsteins begrunnelse:
Hanna Stoltenberg stiller personene sine fram for leseren, og lar leseren vurdere, både hvorvidt dette er mennesker verdt å interessere seg for, og hvordan disse skal vurderes, eller om det overhodet er rimelig å vurdere dem. Dette sier ikke forfatteren noe om. Det er ikke lett å like personene hennes. Det er heller ikke lett å mislike dem, eller vi får ingen grunner til å gjøre det. De er så vanlige og så sannsynlige. Man blir likevel heller ikke så lett likegyldig til dem, kanskje nettopp på grunn av det vanlige og sannsynlige ved dem: De virker som virkelige mennesker, og det er det ingen grunn til å være likegyldig til. Nada er ambisiøs. Stoltenberg tar for seg et helt liv, bygger opp det livet slik at det framstår som et menneske som kunne funnes og som det virkelig interesserer meg å lese om.

Jeg har store forventninger til hva Hanna Stoltenberg vil komme med de neste årene.

Vi gratulerer Hanna Stoltenberg!

Om De litterære festspillene – festspilldikterens stipend
De litterære festspillene fant sted 23.–24. mai 2023 i Bergen.

Arrangør er Norsk Forfattersentrum Vestlandet.

Festspilldikterens stipend ble delt ut for første gang i 2021, da festspilldikter Tormod Haugland gav Ingrid Tørresvold stipendet. I 2022 gav festspilldikter Linn Ullmann stipendet til Priya Bains. I 2023 overrakte Steffen Kværneland stipendet til John Hoelstad Dæhli. Stipendet er på kr 10 000 og skal gå til en forfatter festspilldikteren har store forventninger til framover.

Medlemmer som er nemnde i denne saka

Fleire nyheiter

Sjå alle nyheitene