Fokus på kvensk litteratur

16. mars var Kvenfolkets dag – kväänikansan päivä. Dagen markerer den første organiseringen av kvenene ved etableringen av det første lokallaget Ruijan kväänit – Pyssyjokilaiset Norske kvener – Børselv i 1984.

26. april arrangerer Norsk Forfattersentrum kvensk bokbad i Trondheim: «Tanker om et tapt språk– Ajatuksii menetetystä kielestä» i Trondheim. Den kvenske lyrikeren Marie Konstanse Skogstad møter da Bragepris-vinner og styreleder i Ruija forlag, Erlend Skjetne, til samtale om Tanker om et tapt språk– Ajatuksii menetetystä kielestä – debutboka til Skogstad som kom ut i fjor. Diktene hennes er klare og rene i formen, men lodder dypt i jakten på en kvensk identitet som har gått tapt. Forfatteren leter i minner, ord, gjenstander og tradisjoner, så vel som i fornorskningsprosesser, fortielse og skam: Hva er det kvenske, hvorfor har så mye av det blitt borte, hva finnes fortsatt og hva kan gis nytt liv?

Mer om arrangementet leser du her!

Alt dette er min heim

Også Litteraturhuset i Oslo sette forkus på kvensk litteratur. 17. april 2023 - 21. april 2023 arrangerer de festivalen Alt dette er min heim – samiske og kvenske/norskfinske litteraturdager. En uke til ende fylles Litteraturhuset med samiske og kvenske/norskfinske forfattere, kunstnere, akademikere og aktivister. Gjennom samtaler, foredrag og opplesninger kan du få innblikk i samisk og kvensk/norskfinsk litteratur, kultur, språk og historie.

Tittelen er hentet fra diktboka Vindens veier av multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää / Áillohaš (1943-2001).

På programmet finner du blant annet M. Seppola Simonsen som ble tildelt Tarjei Vesaas’ Debutantpris  Kjersti Anfinnsen som er Årets kven 2023 og Aina Basso som fikk Samlagsprisen 2022.

Foto: Heidi Furre, Oda Berby og Marius Fiskum

Mer informasjon og hele programmet finner du på www.litteraturhuset.no

Medlemmer som er nemnde i denne saka

Fleire nyheiter

Sjå alle nyheitene