Festspilldikter Gunnar Staalesen har invitert et stjernelag

Programmet for De Litterære Festspill begynner å ta form. Gunnar Staalesen har invitert noen av de forfatterne han selv regner som de fremste i moderne kriminallitteratur. Foreløpig er tre navn klare. Maj Sjöwall representerer sammen sin mann Per Wahlöö et vannskille i kriminallitteraturen. Ian Rankin er en av de internasjonalt bestselgende og betydeligste krimforfatterne. Vår egen Karin Fossum er Gunnar Staalesens personlige favoritt blant sine norske kolleger.


Maj Sjöwall, foto: Sara Axelson. Ian Rankin, foto: Orion Books. Karin Fossum, fotoArild Sønstrød
Maj Sjöwall, foto: Sara Axelson. Ian Rankin, foto: Orion Books. Karin Fossum, fotoArild Sønstrød

Maj Sjöwall

Sammen med ektemannen Per Wahlöö skrev hun i perioden 1965–75 ti kriminalromaner som fremdeles leses og ikke minst har blitt til filmer og kriminalserier. Politietterforsker Martin Beck er kjent for de fleste. Ekteparet Sjöwall – Wahlöö regnes over hele verden som banebrytende krimforfattere og startet i realiteten det som senere har fått navnet «Nordic Noir».

www.piratforlaget.se

Ian Rankin

Ian Rankin er en skotsk forfatter som er særlig kjent for bøkene om politietterforskeren John Rebus. Han har i mange år også vært en meget populær forfatter i Norge. Rankins beskrivelser fra Edinburgh er ofte blitt sammenlignet med Staalesens beskrivelser av Bergen, og de har flere ganger opptrådt sammen på internasjonale litteraturfestivaler.

www.ianrankin.net/

Karin Fossum

I 1995 kom Evas øye, den første kriminalromanen med den sindige Konrad Sejer som etterforsker, og Karin Fossums gjennombrudd i forhold til et stort publikum var et faktum. Flere av romanene er filmatisert både for kino og TV. Fossum er tildelt Rivertonprisen to ganger, fått flere internasjonale priser og fikk for et par år siden også Amalie Skramprisen for sitt forfatterskap.

www.cappelendamm.no

Billettsalget starter 1. mars 2016

Medlemmer som er nemnde i denne saka

No items found.

Fleire nyheiter

Sjå alle nyheitene