Festspilldikter 2017

Det er med glede vi nå offentliggjør Vigdis Hjorth som årets Festspilldikter i Bergen i 2017.

Foto: Kjell Ruben/Palookaville
Foto: Kjell Ruben/Palookaville

I begrunnelsen for valget står: "Årets Festspilldikter kvier seg aldri for å dykke ned i alvoret for å utforske tabubelagte tema. Vigdis Hjorth kan kunsten å skrive om det tunge på en lett og tilgjengelig måte. Hun skriver sine romaner i et drivende og energifyllt språk, og med en humor som aldri er respektløs, men som er med på å gjøre tekstene til en stor leseropplevelse. Det er godt gjort, og hun har fått en stor leserskare, som består av et bredt lag av både et folkelig og et lærd publikum.
Språklig har Vigdis Hjorth helt sin egen form, stilen er hektisk og gjentagende, hun skriver sanselig og lekende. Den rytmiske stilen underbygger temaene hun skriver om, ofte oppjaget med korte, avkuttede setninger. Det er som en egen puls i teksten der den river leseren med seg, inn i alvoret, inn i det politisk ukorrekte, inn i skam og ensomhet, inn i humoristiske scener og inn i en levende, sanselig verden, der mange kjenner seg igjen."

Her finner du hele begrunnelsen

Hun er født i 1959 og er cand.mag. med fagene idehistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap. Hun debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant, fikk hun Kritikerprisen. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene. Årets roman Arv og miljø fikk stor oppmerksomhet i pressen og skapte en heftig litterær debatt. Men kritikerne var nærmest unisont enige om at dette er Vigdis Hjorths beste roman og hun ble hedret med Bokhandlerprisen.

Som Festspilldikter er det hele hennes forfatterskap vi ønsker å belyse. Selve programmet for De Litterære Festspill er ikke fastlagt, men det vil inneholde en lengre samtale med Festspilldikteren og et program hvor hun inviterer forfatterkolleger.

De Litterære Festspill finner sted 26. og 27. mai 2017

CappelenDamm sort_tykk
vigdis-hjort-2016-alle-bøkene

Medlemmer som er nemnde i denne saka

No items found.

Fleire nyheiter

Sjå alle nyheitene