Dobloug-prisen til Ingvild H. Rishøi og Laila Stien

Novellemestrene Ingvild H. Rishøi og Laila Stien er tildelt Dobloug-prisen 2024.

Prisvinner Ingnvild H. Rishøi Foto: Mathias Fossum

I 1951 fikk Arnulf Øverland og Eyvind Johnson tidenes første Dobloug-pris tildelt av Svenska Akademien. Siden den gang har prisen blitt delt ut til en lang rekke av nordens viktigste forfattere.

Årest norske vinnere er altså novellemestrene Ingvild H. Rishøi og Laila Stien.

De beste forfatterne

Om Rishøis forfatterskap skriver juryen:

Forfatteren er like god enten hennes fortellere er barn eller voksne og enten de er kvinner eller menn. Rishøi ser mennene like tydelig som kvinnene, fra Lilas kjæreste Kjetil i «Det regner inn» til alle dem som omgir de to unge jentene i Stargate, som den kloke vaktmesteren og naboen Aronsen, som irettesetter en hoverende og velstående klassevenninne. Språklig sett har Ingvild H. Rishøi en nøyaktighet som bare de beste forfattere har: det overraskende og drepende presise ord, den rette tone i en replikk, det passe underlige drag over en i hovedsak dagligdags og muntlig prosa, effektivt korte beskrivelser av personer og omgivelser, ingen overflødige ord.

Cool, smart og elegant

Prisvinner Laila Stien. Foto: Tiden Norsk Forlag/ Tine Poppe

Om Stiens forfatterskap skriver juryen:

Forfatteren ser på sine personer og situasjoner med et våkent blikk for kulturene de inngår i. Flere av karakterene jobber i overkant hardt med å finne ut hva som er akkurat passe. Mange evner ikke, eller de prøver for hardt å tilpasse seg normer for borgerlighet, middelklassesmak og roller knyttet til kjønn, familieforhold og alder. Stadig gnurer de over hva som kunne gjort en forskjell, om de ikke skynder seg raskt vekk fra slike tanker, uten dveling. Komikken lurer under, og Stiens humor er som ironien hennes ubesværet og usentimental. Med lette pennestrøk løftes novellene, og personer og situasjoner står tydeligere fram. Det hele er coolt, smart og elegant.

Fleire nyheiter

Sjå alle nyheitene