Desse kan få Nordisk råds litteraturpris

Saia Marilena Stueng, Maria Parr og Ingvild Bjerkeland er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024. Frå før er det avslørt at Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger er nominert til Nordisk råds litteraturpris for beste vaksenbok.

Vinnarane av Nordisk råd sine litteraturprisar blir offentleggjort 22. oktober i Reykjavík. Utdelinga blir sendt direkte på tv i alle dei nordiske landa. Fem av dei nominerte er medlem i Norsk Forfattersentrum og kan kontaktast for førespurnader om oppdrag via Forfatterkatalogen:

Saia Marilena Stueng

Foto: Tanja Norbye

Saia Marilena Stueng er nominert frå det samiske språkområdet for ungdomsromanen Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii (Davvi Girji, 2023). Juryen skriv:

Leseren får et nært og personlig perspektiv på hvordan spiseforstyrrelser kan dominere tanker og atferd, og hvordan noe så grunnleggende som mat kan bli et redskap for å håndtere følelsesmessige utfordringer. Stuengs skildring er både rå og følsom, og gir et verdifullt bidrag til forståelsen av spiseforstyrrelser blant ungdom.

Les heile grunngivinga på nettsidene til Nordisk råd.

Ingvild Bjerkeland

Foto: Grethe Nyggard

Ingvild Bjerkeland er nominert for grøssaren Udyr (Cappelen Damm, 2023) som ho allereie har vunne ARKs barnebokpris for. Juryen skriv blant anna: 

Udyr viser på en god måte den panikken, forvirringen og maktesløsheten man trolig kjenner når man er på flukt, og hvor vanskelig det er å stole på noen, selv de som vil en vel.

Les heile grunn­givinga på nettsidene til Nordisk råd.

Maria Parr

Foto: Julia Marie Naglestad

Maria Parr er saman med illustratør Åshild Irgens nominert for Oskar og eg (Samlaget, 2023) som dei også vann Brageprisen for. Juryen skriv:

I Parrs univers er det barnets følelser, funderinger og observasjoner i hverdagslivet som står i sentrum. Livet og dagene skal oppleves og oppdages. Ida og Oskar er aktive, kreative og nysgjerrige aktører i sitt eget liv, og de kan fungere som rollemodeller for barn i dag, som ofte kan bli passive mottakere av andres kreativitet. Illustrasjonene til Åshild Irgens skaper situasjonsbilder som komplimenterer teksten godt, og som får Ida og Oskars hverdag til å tre fram på en sjarmerende, humoristisk og personlig måte.

Les heile grunngivinga på nettsidene til Nordisk råd.

Niels Fredrik Dahl

Foto: Fartein Rudjord

Niels Fredrik Dahl er nominert til Nordisk råds litteraturpris for beste vaksenbok for romanen Fars rygg (Oktober forlag, 2023). Juryen skriv:

Fars rygg er en rik og gripende roman. Nettopp ved sin uro, sin vilje til å belyse og forstå historien gjennom veven av egne, singulære og skjøre erfaringer og de felles, nærmest overveldende tildragelsene i den verden vi alle forholder oss til. Slik slipper Dahl også leseren inn i en åpen og mangslungen fortelling som er befridd fra en bestemt litterær metode, men som heller har valgt å la den narrative framstillingen finne sin egen innfløkte vei gjennom det livet og de menneskelige betingelsene romanen avdekker med sorg og sympati, til den lukkes, «til far bare er som en lysflekk mot netthinnen».

Les heile grunngivinga på nettsidene til Nordisk råd.

Maria Navarro Skarranger

Foto: Io Sivertsen

Maria Navarro Skarranger er nominert for Jeg plystrer i den mørke vinden (Oktober forlag, 2023). Juryen skriv:

Med Jeg plystrer i den mørke vinden viser Skaranger eit uvanleg litterært overskot. Når ei gravid Sidsel tek drosje til sjukehuset for å føde, hopper romanen glatt over fødselen med orda: «Hun blir skrevet inn og sjekket, og etter noen timer begynner Sidsel å presse, og bla bla bla, det finnes mange skildringer av fødsel, ikke noe unikt med Sidsels, og ut kommer en jente på omtrent tre og en halv kilo (…)». Slike originale og modige grep viser at Skaranger ikkje skriv skillingsviser for middelklassen, men romanar for oss alle.

Les heile grunngivinga på nettsidene til Nordisk råd.