De litterære festspill 2022

Linn Ullmann er årets festspilldikter 26.–30. mai. Under De litterære festspillene inviterer hun med seg en rekke kjente norske og internasjonale forfattere til opplesning, performance og samtaler. Temaet for årets program er oppmerksomhet, noe som også binder sammen programpostene.

Foto: Kristin Svanæs-Soot, Design Tønnes H. Gundersen

Tre kjente internasjonale forfattere deltar: Naja Marie Aidt fra Danmark, Anne Carson fra Canada og Ali Smith fra Storbritannia. Programmet har også mange norske gjester, både blant våre fremste etablerte forfattere som Brit Bildøen, Tone Hødnebø, Mona Høvring og Inghill Johansen og viktige nyere stemmer som Lena Lindgren, Priya Bains og Camara Lundestad Joof.

Vi er glade for å kunne videreføre «festspilldikterens stipend» som ble utdelt for første gang i 2021. Prisen skal gå til en forfatter som festspilldikteren har spesielle forventninger til. Mottakeren offentliggjøres under Festaften fredag 27. mai.

Hele programmet leses her

Anne Carson & Robert Currie er et kunstnerpar bosatt i New York. Anne Carson, født i 1950 i Canada, er blant verdens fremste nålevende poeter og nevnes stadig som kandidat til nobelprisen i litteratur. Hun er professor i klassiske studier, essayist og oversetter fra latin og gresk. Hun står blant annet bak noen av de fineste engelske gjendiktningene av den oldtidsgreske poeten Sapfo. Anne Carson har mottatt en rekke priser og utmerkelser for sitt enestående forfatterskap. Bøkene Glass, ironi og Gud (2014) og Rød selvbiografi (2021) er gjendiktet til norsk av Tone Hødnebø og har fått en fantastisk mottagelse.

Anne Carson & Robert Currie deltar med to performancer torsdag 26. mai, i samarbeid med de andre gjestene.

Naja Marie Aidt er født på Grønland i 1962 og flyttet til Danmark som åtteåring. Hun er ansett som en av Skandinavias fremste forfattere. Hun har utgitt lyrikk og noveller, blant annet samlingen Bavian (2006), som ga henne Nordisk råds litteraturpris i 2008. Romanen Stein saks papir, ble møtt med jubel fra norske kritikere da den utkom på norsk i 2013. Aidts mesterverk Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake: Carls bok utkom i 2017, og er en sjangeroverskridende beretning om sorg, tap og språk. I april mottar Aidt den høythengende Svenska Akademiens Nordiska pris.

Naja Marie Aidt deltar på Festaften fredag 27. mai.

Ali Smith er født i Skottland i 1962 og bor nå i Cambridge i England. Hun debuterte i 1995 med den prisbelønte novellesamlingen Free Love and Other Stories, og i 1997 fulgte romanen Like. Hun har mottatt en rekke priser for sine novellesamlinger og romaner. De fire romanene Høst, Vinter, Vår og Sommerer gitt ut i tidsrommet 2016–2021 og er oversatt til norsk av Merete Alfsen. «Ali Smith er en sånn forfatter som du umiddelbart kjenner igjen. Likevel er hun alltid ny», skrev NRK i sin anmeldelse av kvartetten. Og Dagsavisen undret: «Er Ali Smith den beste nålevende britiske, muligens også europeiske, forfatteren? Hun er i hvert fall en av de klokeste. Artigste. Mest empatiske, og samtidig språksprelske. Dessuten mest oppdaterte.»

Ali Smith og Linn Ullmann møtes til en samtale ledet av Ole Torp mandag 30. mai.

Linn Ullmann – årets festspilldikter – er en av våre største internasjonale litterære stjerner, både i kraft av sin egen litteratur og som en betydelig formidler av andre forfattere. Allerede fra sin skjønnlitterære debut har hun hatt et stort og dedikert lesende publikum over hele verden. Og for hver utgivelse kommer stadig nye lesere til hennes rike forfatterskap. Linn Ullmann er i år nominert for Nordisk råds litteraturpris for sin seneste roman Jente, 1983, andre bok i trilogien om minner og glemsel. Mer om Linn Ullmann her

Linn Ullmann deltar under hele De litterære festspill.
Fredag 27. mai dybdeintervjues Linn Ullmann av
Alf van der Hagen. Kaja Schjerven Mollerin innleder om hennes forfatterskap.

Om De litterære festspillene
De litterære festspillene finner sted 26.–30. mai 2022 på Litteraturhuset i Bergen. Arrangør er Norsk Forfattersentrum Vestlandet. Valg av festspilldikteren er gjort av arbeidsutvalget til Norsk Forfattersentrum Vestlandet, som består av de tre forfatterne Marit Eikemo, Chris Tvedt og Annette Mattsson.

For intervju eller mer informasjon ta kontakt med:
Marte Nøklegård Dahl
Presseansvarlig
Forlaget Oktober
Tlf.: 952 56 863 / 23 35 46 28
marte.noklegard.dahl@oktober.no
https://oktober.no//pressemeldinger-og-kontakt

Norsk Forfattersentrum – De litterære festspill
Sissel Kristensen, nestleder
Tlf.: 90 60 93 31
sissel@forfattersentrum.no

Medlemmer som er nemnde i denne saka

No items found.

Fleire nyheiter

Sjå alle nyheitene