Arvola, Goksøyr og Elstad nominert til LOs litteraturpris

Ingeborg Arvola, Monica Goksøyr og Lotta Elstad er årets nominerte til LOs litteraturpris.

Ingeborg Arvola (Foto: Anna Julia Granberg © Blunderbuss), Monica Goksøyr (Foto: Oda Berby) og Lotta Elstad (Foto: Oda Berby) er nominert til LOs litteraturpris.

LOs litteraturpris skal gå til et verk som løfter frem arbeidsfolks fortellinger. Prisen deles ut annethvert år, og det er derfor nominerte både fra 2022 og 2023.

Kniven i ilden

Ingeborg Arvola er nominert for romanen Kniven i ilden (Cappelen Damm, 2022) som hun både høstet kritikerjubel og Bragepris for.

Juryen om romanen: "Kniven i ilden av Ingeborg Arvola forteller levende om finnene som innvandret til Finnmark. Gjennom hovedpersonen Brita Caisa, som legger ut på ferden med de to sønnene sine, blir vi kjent med naturens makt, dagenes slit, og kraftfulle mennesker som finner glede i hverandre og naturen. Romanen skriver medrivende om fellesskap, om å klare seg sammen og om kampen for å skape seg det livet man selv ønsker."

Slemme jenter

Monica Goksøyr er nominert for novellesamlingen Slemme jenter (Aschehoug, 2023) som hun nylig fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for.

Juryen om boken: "Slemme jenter av Monica Goksøyrs noveller tar oss med til thairestauranter på små steder, og beretninger om seksuell trakassering og maktulikhet i arbeidslivet. Novellene viser hvor prisgitt man er sjefens nåde, en arbeidsplass der mål- og resultatstyring er kommet ut av kontroll, og den grenseoverskridende atferden til en anerkjent mann. På en poetisk måte skildrer forfatteren hvordan menneskelige følelser og drivkrefter virker mellom samfunnets formelle og uformelle maktstrukturer."

Xiania 1

Lotta Elstad er nominert for første bok i Xiania-serien som kom ut på Cappelen Damm i fjor og høstet både høye terningkast og mange lovord fra kritikerne.

Juryen skriver: "Xiania av Lotta Elstad skildrer metropolen Kristiania på 1920-tallet så livaktig at man nærmest kjenner lukten fra dotømmerstreiken og smaken av smuglerspriten. Det er en røverroman med et fargerikt persongalleri, høyt tempo, humor og skarpe skildringer av fyll, tiltaksløshet og feilslått forelskelse. Samtidig er romanen dypt politisk og gjennom hovedpersonen får vi oppleve abortkamp, byens klasseforskjeller og politisk organisering på tvers av landegrensene."

Sitatene fra jurybegrunnelsene er hentet fra lo.no der du også kan lese mer om LOs litteraturpris.