Samtalen: Havet og Kartet

Inger Elisabeth Hansen og Morten Strøknses er siste par ut i vår serie med forfattersamtaler denne våren. To kritikerroste forfattere innenfor hver sin sjanger møtes og utforsker hverandres litterære møtepunkter. Velkommen til Nydalen bibliotek tirsdag 31. mai.

Samtalen: Havet og Kartet

Inger Elisabeth Hansen og Morten Strøknses er siste par ut i vår serie med forfattersamtaler denne våren. To kritikerroste forfattere innenfor hver sin litterære sjanger -  hun er poet og han skriver sakprosa. Havet og kartet er sentrale omdreiningspunkt både i Morten Strøksnes’ Havboka og Inger Elisabeth Hansens Å resirkulere lengselen. Avrenning foregår. Begge bøkene er ekspedisjoner der oppdagelsen og erobringen av verden får (ny) plass. Gjennom sin skjønnhet, påvirker havet både sjangere og språk.

I samarbeid med Nydalen bibliotek inviterer vi til fjerde forfattermøte denne våren. Forfatterne bokbader hverandre, leser fra sine bøker og svarer på spørsmål fra publikum. De vil også diskutere forfatterrollen, engasjementet som finnes i skrift og tematikk, kampen for havet og flyktningene.

Både Strøksnes og Hansen fikk nylig Kritikerprisen for sine bøker.

Morten A. Strøksnes (f. 1965) er født i Kirkenes og bosatt i Oslo. Han er idéhistoriker, journalist, fotograf og forfatter. I 2011 fikk han Språkprisen for fremragende bokmål for bøkene Hva skjer i Nord-Norge? og Et mord i Kongo, samt for sine spalter og reportasjer. Et mord i Kongo ble i tillegg nominert til Brageprisen. I 2012 utga han Tequiladagbøkene, en skildring av narkokrigens slagmarker i Sierra Madre, Mexico. Høsten 2015 utga han Havboka – eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider. Havboka vant Brageprisen for beste sakprosabok i 2015 og er så langt solgt til 14 land.

Inger Elisabeth Hansen (f. 1950) regnes som en av våre fremste og mest særpregede lyrikere. Hun har skrevet åtte diktsamlinger og i tillegg gjendiktet flere spanskspråklige forfattere. Inger Elisabeth Hansen har blitt tildelt Doblougprisen, Den Norske Lyrikkprisen, Aschehougprisen og Gyldendalprisen. Hennes forrige diktbok Trask, forflytninger i tidas skitne fylde (2003), fikk Brageprisen og ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

Gratis inngang. VELKOMMEN!

Arr: Norsk Forfattersentrum og Deichmanske bibliotek Nydalen

PRESSEKLIPP: Havboka (Forlaget Oktober, 2015)

«Ut på fisketur – og hvilken fisketur! … Morten Strøksnes har et isklart og fullstendig ujålete språk, han skriver i konkrete hovedsetninger og med stor fortellerglede. Nettopp fordi han økonomiserer slik med virkemidlene, evner han i enkelte partier også å svinge seg opp til nærmest poetiske språklige høyder … Det hele sydd sammen på et vis som bare en fullbefaren forfatter kan klare»

SINDRE HOVDENAKK, VG

"Med Havboka har Morten Strøksnes skrive eit meisterverk, ikkje noko mindre ...Havboka går utanpå det aller meste som er blitt gjeve ut av norske romanar i haust. Skal ein nemna noko skjønnlitteratur i det heile, er det mot klassikarar som Johan Bojers «Den siste viking» og Ernest Hemingways «Den gamle mannen og havet» som Havboka må målast"

GUDMUND SKJELDAL, BERGENS TIDENDE

"Årets beste bok ... Himmelen er høy når Strøksnes skriver, havet desto dypere ... Fra de merkverdigste livsorganismer til vær og vind: Strøksnes beskriver dem med samme iver og poetiske innlevelse. Havboka er litterær som Knausgård, undrende og lærerik som de beste populærvitenskapelige bøker og spennende som en god guttebok. Strøksnes skriver totalprosa"

ASLAK NORE, A-MAGASINET

PRESSEKLIPP: Å resirkulere lengselen. Avrenning foregår  (Aschehoug, 2015)

"En Nordisk Råds litteraturpris verdig"

ENDRE RUSET, DAGBLADET

“Det står etter kvart klart for meg at Inger Elisabet Hansen skriv seg inn i nokre tydelege rørsler på det norsk lyrikkfeltet. Ho skriv dikt som syder av brodd og engasjement for miljøet. … Inger Elisabeth Hansen lukkast overmåte godt med sine sterke og samfunnsengasjerte dikt om eit skaparverk under angrep. Å resirkulere lengselen. Avrenning foregår er ei viktig bok.”

ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND

“Hun skriver engasjerte og bekymrede dikt om tilstanden på kloden og lar diktene fylles av en rik kulturhistorisk bevissthet. … I sin nye diktsamling bekrefter hun sin posisjon som engasjert og verdensvendt poet. … Diktene preges av en insisterende kraft og en sjelden rik bevissthet, … .” MARIT GRØTTA, NRK

"Inger Elisabeth Hansen rører ved noko heilt sentralt i det poetiske feltet. ... Det er noko akutt i denne boka, noko nødvendig som realiserast. ... Det er dikt som vil synga i deg, lenge."

HADLE OFTEDAL ANDERSEN, KLASSEKAMPEN Andersen, Klassekampen

Hvordan kommer du deg til Deichmanske Bibliotek, Nydalen?

Deichmanske Bibliotek Nydalen ligger nær Nydalen Torg, og Nydalen T-banestasjon (ca 200 meter).

Reiser du med T-bane tar det rundt 10 minutter fra Oslo sentrum med T-bane 3 (Storo) og T-bane 6/4 (Ringen). Gå av på Nydalen T-banestasjon. Torgbygget er under ombygging, men følg trappene helt opp og ut, forbi Coop Prix. I det du kommer ut døren, ser du BI mot høyre. Du skal gå motsatt vei, til venstre, forbi Narvesen. Du vil straks se bygget til Riksteateret/Rikskonsertene foran deg, og du har Akerselva på venstre hånd. Ved broen over elva ser du skilting mot Deichmanske Bibliotek, Nydalen. Følg skiltene. Vi holder til i samme bygg som Nydalen Videregående Skole, bak Nydalen Bryggeri og Spiseri. Du ser DEICHMAN med store, røde bokstaver på vinduene våre, i Nydalsveien 30C.

Du kan også ta bussen. Buss 37, 54 og 30 stopper i nærheten. Se ruter.no for reiseplanlegging og detaljer.