Poetene Ariana Reines, Julian T. Brolaski og CAConrad er blant de aller største navnene innenfor den nye amerikanske lyrikken. Reines og Brolaski har tidligere besøkt Æ Å Trondheim litteraturfestival, og vi gleder oss til å møte dem igjen. Vi inviterer alle litteraturinteresserte til en sjelden begivenhet.
Hva står på spill i dagens amerikanske poesi? I sesongens siste Poesiti får vi tre ulike perspektiver på hvordan det er å virke som poet i et av verdens mektigste land. Med sosial ulikhet, kjønnsperspektiver, globale konflikter og et spennende presidentvalg som bakteppe leder Anne Dorte Lunås samtalen mellom tre helt særegne poeter. Hvordan virker situasjonen i verden inn på poesien som skrives i dag? Og kan poesien virke tilbake på verden?
Inngang: 100/70 (studenter og honnør). Kjøp billett her: Hoopla
Arrangør: Norsk Forfattersentrum, Litteraturhuset i Trondheim og Beijing Trondheim
Samarbeidspartner: Norsk Litteraturfestival på Lillehammer
Støtta av: Fritt Ord, Norsk tidsskriftforening, Norsk kulturråd og Trondheim kommune
Om forfatterne
Ariana Reines debuterte med diktsamlingen The Cow i 2006, men er best kjent for langdiktet Couer de Leon, som kom ut på norsk i 2015, gjendiktet av Anna Kleiva. Reines siterer like gjerne fra klassisk poesi som fra popkultur, og har med sin høyst personlige blanding av intim og akademisk stil rukket å bli et fenomen i USA i løpet av de siste fem årene. Diktene hennes har blitt tweetet av Lena Dunham, og Reines har med sine diktsamlinger etablert seg som en sterk stemme for en hel generasjon av unge amerikanske kvinner.
Julian T. Brolaski har til nå utgitt diktsamlingene gowanus atropolis (2010) og Advice for Lovers (2011), i tillegg til en rekke chapbøker. I diktene utforskes gjerne ulike kjønnsperspektiv og former for seksualitet, og Brolaski regnes som en sentral stemme innenfor den skeive amerikanske poesien. Som vokalist i bandet The Western Skyline er han også i ferd med å bli en viktig stemme i Queer-country-bevegelsen i USA. Et utvalg av diktene hans ble utgitt på norsk i fjor i Leif Høghaugs gjendiktning.
CAConrad har siden 2005 utgitt sju diktsamlinger. Med disse har han markert seg som en sterk «outsider»-stemme i USA, og i hjemlandet har han blitt sammenlignet med Allen Ginsberg. Conrad har utviklet en skriveteknikk kalt «somatic poetics», der han knytter ulike ritualer til skrivearbeidet. Hans dedikerte, performative tilnærming til poesien har gjort ham til en av de mest ettertraktede oppleserne på poesiscenen i dag. Conrads The Book of Frank utgis i disse dager på norsk, gjendiktet av Gunnar Wærness.