LITTERATEN: Breenforelesinga - Hele Norge baker ikke.

I boken Født feminist. Hele Norge baker ikke (Gyldendal, 2014) funderte Marta Breen på om hun tilhører historiens første generasjon som er mer konservativ enn sine foreldre.

LITTERATEN: Breenforelesinga - Hele Norge baker ikke.

Selv vokste hun opp som et ekte raddisbarn, og iblant kjenner hun på sin egen 70-tallsnostalgi. Var datidas idealer bare et blaff? Eller er det en ny feministisk bølge på gang? Og hvordan i all verden dukket små pastellfargede amerikanske bakverk opp i norsk feminismedebatt?

Marta Breen (f. 1976) er journalist, spaltist og forfatter, og styreleder i NFF (Norsk faglitterær forfatter-og oversetterforening.) Boken F-ordet. 155 grunner til å være feminist (Manifest, 2015), som hun skrev med Jenny Jordahl og Madelein Schultz, vant Kulturdepartementets pris for årets beste fagbok for barn og unge. Breen og Jordahl lanserte nylig Den store rumpefeiden – og andre glimt fra medias bakside (Manifest, 2016), om den skjeve fremstillingen av kjønn i media.

Breen er på VGS-turné i Troms i perioden 29. mars- 8. april, i regi av Kultur i Troms

Forfattarforelesinga arrangeres av Norsk forfattersentrum for å øke det seine litteratursnakket i det offentlige, kjappe rom, og uroppføres på Litteraturhuset i Oslo. I Tromsø settes utvalgte godbiter fra forelesningsrekka opp på Litteraten.

Presseklipp

«Marta Breen skriver så det spruter, hun er en utmerket kåsør; lett, vittig og smart.» Sigrun Hodne, Stavanger Aftenblad.

«Marta Breens bok er det beste utgangspunkt for en tredje feministisk bølge i Norge. (…) Nettopp når vi trenger det, slår Marta Breen til og gir nytt liv til kampen. Dette er rett dame på rett plass – de rette ordene til rett tid.» Rita Løvseth Sandnes, Prosa.

”Godt sett, godt oppsummert, godt skrevet. «Født feminist» lykkes i å være skarp, kritisk og personlig uten å framstå som sutrete – et kunststykke i seg selv.” Gerd Elin Stava Sandve, Dagavisen

”Engasjerende, morsomt og tankevekkende om feminisme.” Mari Nymoen Nilsen, VG

”Breen kikker på samfunnet med et sympatisk og ofte humoristisk skråblikk, og byr på sammensatte, men lette forklaringsmodeller og gode spissformuleringer. Når hun i tillegg blir konfronterende, er hun befriende tydelig.” Tina Åmodt, Klassekampen

Torsdag 31. mars kl. 19.00

Prelaten Kro og Scene, Tromsø

Gratis inngang

Litteraten arrangeres med støtte fra Fritt Ord, Norsk Forfattersentrums medlemsfond og Tromsø kommune.