Forfattersamtalen: Sant, vilt og medrivende

Velkommen til ny sesong av Forfattersamtalen! I høst setter vi fokus på sakprosa gjennom tre samtaler ledet av den fremragende essayisten Ida Lødemel Tvedt.

Forfattersamtalen: Sant, vilt og medrivende

Å si at man skriver sakprosa er å si at det man skriver er sant. Det kan bety forskjellige ting for forskjellige forfattere. Ida Lødemel Tvedt skal samtale med tre forfattere som på hver sine vis utvider sakprosasjangeren. Hvor vill og medrivende kan sakprosaen være uten å forbryte seg mot virkeligheten?

Første gjest er Gunnhild Øyehaug, som er kjent for sine eksperimentelle og sjangeroverskridende romaner, noveller og dikt. For en som allerede opererer i litterære hybridlandskap, hvilke muligheter finner hun i essaysjangeren?

OM FORFATTERNE:

Ida Lødemel Tvedt er essayist. Hun har undervist i essayistikk ved The New School og Columbia University i New York og vært gjestelærer ved Skrivekunstakademiet i Hordaland og mange andre steder. Tekstene hennes har stått på trykk i N+1, Guernica, Das Magazin, Vagant, Dag og Tid, og en rekke andre publikasjoner. I 2021 ble hun tildelt Arne Hestenes journalistpris. I 2019 bokdebuterte hun til strålende kritikker med essaysamlingen Marianegropen.

Gunnhild Øyehaug debuterte i 1998 med ei diktsamling, og har sidan skrive fleire novellesamlingar, romanar og essaysamlingar. Ho har også skrive manus til ein langfilm og ein kortfilm, og fått Sultprisen og Doblougprisen for forfattarskapen sin. Øyehaug er omsett til fleire språk, og i 2018 vart den amerikanske utgåva av romanen Vente, blinke nominert til National Book Award 2018, ein av dei mest prestisjetunge litterære prisane i USA. I høst er hun aktuell med essaysamlingen Hjartet i skalkeskjulet som inneholder ni essays om kunst, litteratur, film, inspirasjon og skrift.

Foto: Synne Borgen / Helge Skodvin

Arrangementsrekken er et samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum og Deichman Majorstuen. De to neste samtalene i denne serien finner sted 19. oktober (Trygve Riiser Gundersen) og 9. november (Morten Strøksnes).

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa