Finn din sjanger: Om å stille spørsmål til livet

I livet og litteraturen er grensene og rammene sjeldent så rause og romslige at vi kan oppholde og utvikle oss innafor dem til enhver tid. Vi har bedt forfatterne Marit Kaldhol og Øystein Orten om å djupdykke i hverandres forfatterskap, for hverken Marit eller Øystein holder seg til én bestemt sjanger i forfatterskapene sine, men veksler mellom.

Finn din sjanger: Om å stille spørsmål til livet

I livet og litteraturen er grensene og rammene sjeldent så rause og romslige at vi kan oppholde og utvikle oss innafor dem til enhver tid. I samarbeid med Møre og Romsdal forfatterlag inviterer vi derfor til samtale om det å overskride og veksle mellom sjangre.

Vi har bedt forfatterne Marit Kaldhol og Øystein Orten om å djupdykke i hverandres forfatterskap, for hverken Marit eller Øystein holder seg til én bestemt sjanger i forfatterskapene sine, men veksler mellom. Hvorfor gjør de det? Hvordan skjer det, og hva slags litteratur kommer ut av det? Dette er blant spørsmålene som vil stå på menyen denne kvelden.

Marit Kaldhol debuterte i 1983 med diktsamlinga lattermilde laken. Hun har et kritikerrost og prisbelønt forfatterskap bak seg, og har siden gitt ut nærmere et trettitalls titler i alle sjangre – med særlig vekt på diktsamlinger og barne- og ungdomsbøker. I 2004 kom boka Innbrotstjuven – Ni forteljingar om Peder. Boka blei mottatt av kritikerkorpset som ei barnebok, men er utgitt som ei voksenbok. Den fikk oss til å stille spørsmål ved hvor grensa mellom barne- og voksenbøker går.

«eg sorterer trådar / nyansar av lys gul / august / eit innslag av raudt men / livet legg seg aldri / til rette»
«Eg sorterer trådar» fra den einaste kjolen av Marit Kaldhol.

Øystein Orten debuterte i 1995 med diktsamlinga Havflammen, og har siden gitt ut fleire diktsamlinger, romaner og novellesamlinger, samt ei essaysamling og ei dokumentarbok. Orten er utdanna lektor med hovedfag i historie, et fagfelt og en lidenskap som også setter spor i forfatterskapet gjennom historiske romaner og i dokumentarboka Himmelen over Shetland. Historier om motstand og eksil 1940-45.

«lytt etter tonen i det du lengtar etter / stemmene av varm blåst over dei grøne fjordane / som smeltar saman til dine heimtrakter / gamle avhaldne vers som framleis leitar / etter det du veit og ikkje skal vite»
Fra kjensla av at det ikkje regnar andre stader enn her av Øystein Orten.

Samtala vil finne sted på Hansgarden Kornstad kultur- og naturgård, 2. oktober kl. 18.30. Hansgarden Kornstad finner du på sør på Averøya. Adressa er Kornstadkleiva 13, 6531 Averøya.

Gratis inngang!

---

Arrangementet er en del av Norsk Forfattersentrums satsning i Bokåret 2019, under vignetten «Finn din sjanger». Arrangementet gjennomføres i samarbeid med Møre og Romsdal forfatterlag og Hansgarden Kornstad. Arrangementsrekka «Finn din sjanger» presenterer bøker og forfattere innafor et bredt spekter av litterære sjangre, gjennom forfattersamtaler over hele landet. Samtalene gir innblikk i forfatternes egne arbeidsmåter og erfaringer. Målet med samtalene er å trigge lesegleden hos publikum gjennom sjangerutforsking, ved å se på sjangerens konvensjoner, overlapp, brudd og fargesprakende muligheter. Les mer her.