Møt poetene Mona Høvring og M. Seppola Simonsen i konseptet Litteratur & generasjoner! De samtaler om forfatterskapene sine, om kunstneriske forbilder, tradisjoner, litteratursyn og om hvordan samtiden påvirker litteraturen.
Simonsen er født 36 år etter Høvring, og de to forfatterne kan derfor sies å tilhøre ulike generasjoner. Ifølge Store norske leksikon betyr ordet generasjon slektsledd, eller individ som er født på omtrent samme tid. Ordet viser også til menneskealder, i betydningen at flere generasjoner lever på samme tid. I litteraturen snakker man gjerne om litterære generasjoner når man vil vise til forfattare som er likesinnet, eller deler visse fellestrekk som tema, stil, form. Men også om man vil undersøke vennskap, kunstnerisk nærhet eller avstand mellom skrivende i ulike aldre
Hvilke likhetstrekk finnes i de to forfatternes syn på poesi, på språk og de ulike temaene som preger forfatterskapene deres? Simonsen har gitt ut tre bøker der tema som natur, det kvenske og identitet settes under lupen. Høvring på sin side utgitt en rekke romaner og diktsamlinger, hvor blant annet samspill mellom mennesker er en tematikk som går igjen.
Mona Høvring (1962) debuterte med diktsamlingen IK!! Ein dialog, og har siden utgitt en rekke kritikerroste romaner og diktsamlinger. Romanen Camillas lange netter (2013) ble nominert til Nordisk råds litteraturpris, og hun ble tildelt Kritikerprisen 2018 for romanen Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født, som også ble nominert til Bokhandlerprisen samme år. I 2012 ble hun tildelt Språklig samlings litteraturpris og i 2021 Doblougprisen for hele sitt forfatterskap. I fjor kom diktsamlingen Himlene glitrer.
For Hjerteskog. Sydänmettä. (2022) fikk M. Seppola Simonsen (1998)Tarjei Vesaas' debutantpris og Havmannprisen 2023. Diktene er en slags undersøkelse eller innsirkling av kvensk identitet og språkløshet i vår tids Norge. Ifølge forlaget letes det i slekt og slekters gang, i natur og dyreliv, i drømmer og syner, i kropp og hjerte, de halser etter ekko fra forlatte liv og bruddstykker av et glemt språk, på jakt etter det vi er i alt det som en gang var. I fjor kom diktsamlingen Den tredje og om den skriver forlaget at den "...utfordrer sitt eget språk til å finne – og omfavne – en tredje posisjon, mellom han og hun, mellom rett og rett, mellom makt og natur. En tredje posisjon truet av vold og utestengelse og hat og navnløshet".
I denne arrangementsrekken møtes forfattere som fra et biologisk perspektiv representerer ulike generasjoner. Samtalene kretser om hva som forbinder dem, hva som skiller dem, om å kjenne slektskap til andre forfattere, og om litterære strømninger og tradisjoner. Hvordan påvirker tiden vi er født inn i måten vi ser og orienterer oss, ja i det hele tatt; hvordan vi forstår og oppfatter kunst og livet generelt?
Samtalen blir ledet av Marjam Idriss
Hvor: Tou Scene
Når: Torsdag 23. mai kl. 19.00
Billetter: Kan kjøpes i døren
Litteratur & generasjoner er en arrangementsserie i regi av Norsk Forfattersentrum Vestlandet, og et samarbeid med Litteraturhuset Bokhuset. Serien er støttet av Fritt Ord og Norsk Forfattersentrums medlemsfond