LITTERATEN: Øglene på Galapagos

I hvilken grad kan litteraturen være med på å styrke den individuelle og den kollektive innsikten? Hvorfor skriver Høvring så ofte om forvilla og gjenstridige karakterer? Og hvorfor insisterer hun på å skrive om seksualitet og erotiske forbindelser?

LITTERATEN: Øglene på Galapagos

Forfatterstudiet og Forfattersentrum inviterer til nytt, åpent poetikkseminar på Studentsamfunnet Driv, denne gang med Mona Høvring.

I forbindelse med boka Hvem er jeg som blei gitt ut i anledning forlegger Geir Berdahls 70-årsdag (2015) blei Mona Høvring invitert av forlagssjef Ingeri Engelstad til å skrive ned noen refleksjoner omkring kunstens og litteraturens egenart og betydning. Henvendelsen var basert på Berdahls tidligere brev til forfatterne på Forlaget Oktober, der han oppfordra dem til å formulere noen setninger om litteraturens potensiale.

Hvordan virker litteraturen i et samfunnsmessig fellesskap? Og i hvilken grad kan kunstskrifta være med på å styrke både den individuelle og kollektive innsikten? Høvring vil i forbindelse med bl.a. disse spørsmåla kommentere eget forfatterskap. Hvorfor skriver hun så ofte om forvilla og gjenstridige karakterer? Hvorfor insisterer hun tematisk på å skrive om seksualitet og erotiske forbindelser? Kan litteraturen gi grunnlag for å komme fram til ei slags eksistensiell forsoning, en mellommenneskelig overenskomst?

Høvringforelesinga – Øglene på Galapagos ble urfremført på Litteraturhuset i Oslo i mars 2016 som en del Norsk Forfattersentrums arrangementsrekke Forfattarforelesinga.

Mona Høvring (f. 1962) debuterte med diktsamlingen IIK!! Ein dialog i 1998, og har siden gitt ut enda fem diktsamlinger, den ferskeste er Jente med Dødningehode fra 2017. Hun har også gitt ut tre romaner, hvorav den siste, Camillas lange netter (2013), ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2014. Mona Høvring mottok Språklig samlings litteraturpris i 2012 for sitt forfatterskap.

Poetikkseminaret er en forelesningsrekke der gjestelærerne på Forfatterstudiet reflekterer rundt et selvvalgt emne i en uformell setting. Poetikkseminaret er gratis og åpent for alle.

Litteraten er støtta av Tromsø kommune, Fritt ord og Norsk Forfattersentrums medlemsfond.

Sted: Isbjørn Scene, Studentsamfunnet Driv

Gratis inngang!