Litteraten: Døden mellom linjene

Hva skjer når to diktere og en gravlundsvandrer møtes til en godlynt passiar omkring døden i livet, diktningen og kulturen?

Litteraten: Døden mellom linjene

Annabelle Despard har utgitt fem diktsamlinger. I 2015 kom Ved helt riktig måne, en rikholdig samling dikt som blant annet dreier seg om tapet av en livsledsager. Den engelske oversettelsen av diktet Skal du dø først, fra samlingen Fisken tenker sitt (1995), ble i 2014 utnevnt til et av de femti beste kjærlighetsdiktene i verden, i en kåring utført av Southbank Centre i England.

Jan Jakob Tønseth har, siden debuten i 1971, bemerket seg som både lyriker, romanforfatter og oversetter. I 2006 ble han nominert til både Brageprisen og Nordisk Råds Litteraturpris for novellesamlingen von Aschenbachs fristelse. I Muntre dødsdikt skriver Tønseth sin sykdomshistorie, etter at han ble operert for brystkreft i 2013. I samlingen benyttes både sonetter, gjendiktninger, bibelske dikt og klagesanger for å beskrive sykdomsforløpet og den sykes tanker under denne prosessen. Selv om samlingens tema er dypt alvorlig er glimtet i øyet og humoren tilstede gjennom hele samlingen.

Vi får opplesninger av dikt fra samlingene og en samtale om døden i diktene, ledet av Per Helge Nylund. Nylund jobber til daglig med formidling på Tromsø Museum. Han er også medlem i Tromsø Gravlunds Venner, og har siden 2003 laga flere vandringer for denne venneforeninga som arbeider for å bevare gamle gravminner og gjøre det pent på gravlunden. En av de mest populære er I Dødens fotefar, som holdes hvert år under Tromsø Internasjonale Kirkefestival. Her fortelles om dødsårsaker og begravelsestradisjoner, overtro og sedvaner i gammel tid, alt på en måte som både kan gi grøss på ryggen og kalle på smilet. Per Helge mener man skal nærme seg døden med varme og hjertelighet, og slett ikke uten humor.

Sammen vil de tre utforske dødens tilstedeværelse i diktningen og i livet.

Arrangementet er gratis.

I samarbeid med Tromsø bibliotek og byarkiv.

Litteraten arrangeres med støtte fra Tromsø kommune, Fritt Ord og Norsk Forfattersentrums medlemsfond.

NF_logo_nord_norge

     

tromsø bibliotek logo

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa