LITTERATEN: Bjugn på nært hold. Med Øverås og Wintervold

Tor Eystein Øverås har skrevet om vennen Sissel Solbjørg Bjugn i den nylig utgitte biografien Skrive, teikne, røre og slåst. Han samtaler med Bjugn-fan Morten Wintervold om arven etter den nyskapende forfatteren.

LITTERATEN: Bjugn på nært hold. Med Øverås og Wintervold

Tor Eystein Øverås har skrevet om vennen Sissel Solbjørg Bjugn i den nylig utgitte biografien Skrive, teikne, røre og slåst. Han samtaler med Bjugn-fan Morten Wintervold om arven etter den nyskapende forfatteren.

Sissel Solbjørg Bjugn ble født i 1947 på Setermoen i Bardu, og debuterte i 1978 med diktsamlingen Den første avisa på Lofotveggen, som hun fikk Tarjei Vesaas debutantpris for. Bjugn var gjennom hele forfatterskapet en original poet med en egen evne til å skape friske språklige bilder og overraskende sammenstillinger mellom tekst og illustrasjoner, og mottok flere priser.

Øverås kjente Bjugn fra 1994 til hun uventet døde i 2011. Bjugn testamenterte arkivet og forfatterrettighetene til Øverås, og gjorde ham dermed til forvalter av forfatterskapet.

Skrive, teikne, røre og slåst!  (Samlaget, 2018) er et portrett av poeten, barnebokforfatteren, illustratøren og den radikalt religiøse og samfunnsengasjerte S.S. Bjugn. Boken har et rikt tilfang av tekster og illustrasjoner som Bjugn hadde på trykk i aviser, tidsskrift og antologier. Øverås har også samlet intervjuer publisert i aviser og tidsskrift, som gir innblikk i hvordan hun tenkte om sin egen og andres litteratur - og om reklame, gudstro, sanglyrikk, politikk, nynorsk, Oslo, Sulis, og Bodø – blant annet.

Samlaget har samtidig benyttet anledningen til å gi ut de seks diktbøkene hun skrev for voksne i samlingen Sjonglering og Bjugnlering.

Tor Eystein Øverås  debuterte i 1993 med romanen Tittelløs. Han gikk på Skrivekunstakademiet i Hordaland før han fullførte hovedfag i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. Øverås var redaktør for litteraturtidsskriftet Vinduet 1998–99. Fra 2006 har han skrevet litteraturkritikk for Klassekampen og Morgenbladet, og i 2009 ble han utropt til Årets kritiker. For essaysamlinga I dette landskap (2012) blei han nominert til Brageprisen.

Morten Wintervold debuterte med diktsamlingen Utfall i 2002 og har siden gitt ut ytterligere tre diktsamlinger, sist Oldemor, du er med barn (2009). Han har også gjendiktet poesi, og dessuten dramatikk for Hålogaland Teater. Han har skrevet litteraturkritikk for Nordlys og Klassekampen og har jobbet tverrkunstnerisk med flere scenekunstprosjekter. Han har sittet i redaksjonen for litteraturtidsskriftet Kuiper, og i Den norska Forfatterforenings Litterære Råd. Wintervold har vært fast ansatt ved Forfatterstudiet i Tromsø siden 2013.

Teaterkafeen, Hålogaland Teater kl. 19. 30

Arr: Forfattersentrum i samarbeid med Hålogaland Teater

GRATIS INNGANG

Litteraten er støtta av Fritt ord, Tromsø kommune og Norsk Forfattersentrums medlemsfond.

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa