Levende Litteratur - Vigdis Hjorth

Om herming, plagiat og inspirasjon.

Levende Litteratur - Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth - om herming, plagiat og inspirasjon."Aldri hørt et Vigdis Hjorth-foredrag? Unn deg det, samme hva temaet er. Hun er mester i å veve levd og skrevet liv sammen med kunnskap og anekdoter, gjerne med innskutte bisetninger som tar pusten fra deg". (Vidar Kvalshaug)

Vigdis Hjorth ble selv mistenkt for å ha plagiert W.G. Sebalds verk Austerlitz i sin egen roman "Tredje person entall". Det var et kulturmenneske i Stavanger Aftenblad som oppdaget likheter og Vigdis Hjorth svarte med å si at hennes avsnitt ikke var plagiat, men inspirert. Og at forfattere stjeler som ravner, det er ikke nytt, mente hun i tilsvaret.

Forelesningen eksemplifiserer hvordan skjønnlitterære forfattere uunngåelig gjør bruk av andre skjønnlitterære tekster, og hvilket etterspill det kan få, med umiskjennelig Hjorthsk slagferdighet.

Produktive, folkekjære og kritikerroste Vigdis Hjorth har siden debuten i 1983 skrevet nærmere tretti bøker, både for voksne og barn. Hun er tildelt Gyldendalprisen i 2010 for sitt samlede forfatterskap. I 2012 fikk hun Kritikerprisen for beste voksenbok for Leve Posthornet! (Cappelen Damm 2012) Med Leve posthornet! klarte Vigdis Hjorth ifølge kritikerne ”kunststykket å skrive en vellykket politisk roman i 2012”. For boken mottok hun også nylig UNI Europas Kulturpris. Hennes siste utgivelse, "Et norsk hus" kom ut i fjor.

Arrangementet holdes i 2. et. på Universitetsbiblioteket i Agder.

Norsk Forfattersentrum Sørlandet er arrangnør og arrangementet er støttet av Fritt Ord.

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa