Kosmisk kaos – en science fiction mikrofestival

Hvorfor trur alle at verden kommer til å gå til helvete? Dette er et av spørsmålene vi skal stille norske science fiction-forfattere under mikrofestivalen «Kosmisk kaos». Denne kvelden ønsker vi velkommen til dommedagsprofetier og alternative samfunn, og byr på samtaler og opplesninger fra norske forfattere som arbeider med science fiction på forskjellige måter. Utgangspunktet for kvelden er antologien En strek gjennom tyngdekraften (SolumBokvennen, 2022), hvor både nye norske stemmer og etablerte navn fikk i oppgave å skrive science fiction på norsk.

Kosmisk kaos – en science fiction mikrofestival

Ønsker du å bli bedre kjent med den populære sjangeren, hva den kan romme og hva den ekskluderer, hvordan politikk, åpenhet, demokrati og samfunn kan tenkes i framtida vår, er dette kvelden for deg. Festivalen vil berøre temaer som dommedagstanker, sjangerdefinisjoner, urfolk- og afrofuturisme, alternative samfunn, kolonialisering og teknologiforherligelse, for å nevne noe. Kan science fiction være til trøst i vanskelige tider? Velkommen til en kveld med kosmisk kaos og god litteratur!

Program

19:00: Hva er det vi snakker om?
Sigbjørn Skåden møter Joanna Rzadkowska til samtale om sjangerdefinisjoner, urfolk- og afrofuturisme, klasseperspektiv og alternative framtidige samfunn.

20:00: Kosmiske smuler
Åsmund Forfang leser fra Bilen med det store hjertet (1972)
Kristin Ribe leser fra Aktivasjon. Handlekraftig vital ENERGI i håp om å få til et møte med ALIENS (2021)
Rannveig Fern Leite Molven leser fra sitt bidrag i En strek gjennom tyngdekraften (2022)

21:00 Hvorfor går det til helvete?
Bjørn Vatne og Joanna Rzadkowska møter Martin Ingebrigtsen til samtale om hvorfor undergrunnstankene ser ut som de gjør, hvordan man tilnærmer seg sjangeren som forfatter og setter grenser for egen fantasi, og om hvorvidt science fiction kan være til trøst.

22:00 Futuristiske rytmer
DJ og forfatter Ranja Bojer spinner plater inn i de seine nattetimer, med ekstra fokus på rytmer som gir smak av framtid.

Praktisk informasjon:

Sted: DIGS, Trondheim

Tid: Lørdag 19. november, kl. 19.00

Billetter: 150/100

Billetter kjøpes her.
NB! Medlemmer får rabattert pris, altså «student/ufør»-kategorien.

Sigbjørn Skåden (f. 1976, Tromsø) er fra Skånland, bosatt i Tromsø. Han har både samisk og norsk som skrivespråk og debuterte i 2004 med det episke langdiktet Skuovvadeddjiid gonagas, som han ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for. Siden debuten har han gitt ut ytterligere ei diktsamling, ei barnebok og to romaner, og vært tekstforfatter for en rekke tverrkunstneriske og performative prosjekter. For romanen Våke over dem som sover ble han nominert til P2-lytternes romanpris og vant Havmannprisen for 2014. Fugl, fra 2019, er hans andre roman. I år er han aktuell i sci-fi-antologien En strek gjennom tyngdekraften.

Joanna Rzadkowska (f. 1986) er psykolog, skribent og oversetter bosatt i Oslo. Hun debuterte som poet i 2012 med diktsamlingen Gjentagelsestvang. Siden debuten har hun skrevet poesi og memoarer. I år er hun aktuell som redaktør i sci-fi-antologien En strek gjennom tyngdekraften, sammen med medredaktører Frøydis Sollid Simonsen og Maria Dorothea Schrattenholz.

Åsmund Forfang (f. 1952, Orkdal) er forfatter og oversetter. Forfang debuterte i 1972 med en samling science fiction-noveller, Bilen med det store hjertet. Senere har han utgitt romaner, novellesamlinger, sakprosa og ungdomsbøker, samt sakprosa.

Kristin Ribe (f. 1972) debuterte i 2003 med Forsnakkelser. For romanen Syn (2010) mottok Ribe Bokhandelens forfatterstipend. I 2012 var hun fylkeskunstner i Sør-Trøndelag. Aktivasjon. Handlekraftig vital ENERGI i håp om å få til et møte med ALIENS er Ribes sjuende roman.

Rannveig Ferm Leite Molven (f.1974, Bergen) har studert ved Skrivekunstakademiet i Hordaland, og har en mastergrad i litteraturvitenskap. Hun debuterte i 2012 med romanen Ordet for hva jeg er nå finnes ikke. Siden har hun skrevet ytterligere fire romaner. I år er hun aktuell i sci-fi-antologien En strek gjennom tyngdekraften.

Bjørn Vatne (f. 1976, Ålesund) debuterte med romanen Slik skal vi velge våre ofre i 2015, som ble kåret til Årets roman av norske bokbloggere. Vatne har studert blant annet sosiologi og medievitenskap ved Universitet i Bergen, og har gått to år ved Forfatterstudiet ved Universitet i Tromsø. For romanen Nullingen av Paul Abel (2018) ble Vatne tildelt Stig Sæterbakkens Minnepris. I 2020 kom han med romanen Død og oppstandelse. I år er han aktuell med romanen Underlivetog i sci-fi-antologien En strek gjennom tyngdekraften.

Martin Ingebrigtsen (f. 1984, bosatt i Trondheim) er poet og gjendikter. Han debuterte i 2018 med boka riv av seg ansiktet på Samlaget, hvor han også ga ut gjendiktningen av Nathaniel Farrells Nykommar samme år. I 2021 gav han ut gjendiktninger av Åsa Maria Krafts Robotsand og et utvalg dikt fra Nathaniel Farrells andre bok, Lost Horizon. I år er han aktuell i sci-fi-antologien En strek gjennom tyngdekraften.

Ranja Bojer (f.1975) debuterte i 2014 med romanen Alt annet enn sannheten. Boka handler om hvordan en kvinne i dagens Norge opplever å få diagnosen hivpositiv. Bojer har jobbet som DJ siden 2001.

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa