Forfattersamtalen: Jonas Eika og Roskva Koritzinsky

Hjertelig velkommen til årets første forfattersamtale!

Forfattersamtalen: Jonas Eika og Roskva Koritzinsky

Foto: Koritzinsky: Håkon Borg / Aschehoug. Eika: Lil B. Wachmann / Forlaget Basilisk

Vinner av Nordisk råds litteraturpris 2019, danske Jonas Eika, møter sin norske kollega Roskva Koritzinsky som ble nominert til samme pris året før. Vi har bedt dem samtale omkring novellen som sjanger, samt hvordan det er å være et ungt skrivende menneske i dag i henholdsvis Danmark og Norge. Hva og hvor vil de med egen skriving? Og hvordan leser de hverandres tekster?
---

Jonas Eika (f. 1991) debuterte i 2015 med arbeidsplassromanen «Lageret Huset Marie». I 2018 kom andreboken, novellesamlingen «Efter solen», som han mottok Nordisk råds litteraturpris for, som tidenes yngste. Juryen omtaler boken som: «… et verk der man merker den globale krisetida. Utbytting og ulikhet, fortvilende vilkår og voldsomme, mørke erfaringer er en viktig del av stoffet. Likevel fornemmer man en håpefullhet når det gjelder muligheten for forandring.» Som kjent holdt Eika en flammende «takketale» rettet mot den danske regjeringen, som befant seg på første rad.

Hele talen kan leses her: https://morgenbladet.no/boker/2019/10/forst-og-fremst-snakker-jeg-til-alle-og-enhver-som-vil-noe-annet-sier-jonas-eika
Les hele Juryens begrunnelse her: https://www.norden.org/no/nominee/2019-jonas-eika-danmark-efter-solen

Roskva Koritzinsky (f. 1989) ble for novellesamlingen «Her inne et sted» i 2013 både nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris, samt hedret med Aschehougs debutantpris. Hun har siden utgitt romanen «Flammen og mørket» (2015) og novellesamlingen «Jeg har ennå ikke sett verden» (2017) som begge fikk svært god mottakelse. I 2018 ble Koritzinsky nominert til Nordisk råds litteraturpris for sistnevnte bok, og juryen skrev blant annet: «… nu vender hun tilbage til novellerne med en samling, som ikke bare udgør et højdepunkt i hendes dugfriske forfatterskab, men også i den norske litteratur anno 2018.»

Les hele begrunnelsen her: https://www.norden.org/da/nominee/roskva-koritzinsky

Arrangementsrekka "Forfattersamtalen" er i sin helhet et samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum og Deichman Majorstuen.

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa