Finn din sjanger: Når egen familie blir litteratur

Hvordan skal man dikte om noen man er så glad i? Er det mulig å bli kjent med de på ny, gjennom litteraturen? Vi har invitert Annabelle Despard og Camilla Bøksle til samtale om å skrive historia til generasjonene før.

Finn din sjanger: Når egen familie blir litteratur

Familie – mennesker tett på deg og livet ditt, knytta til deg i nærmest uløselige blodsbånd. Hvordan skal man dikte om noen man er så glad i? Er det mulig å bli kjent med de på ny, gjennom litteraturen? Og hvilke etiske gråsoner må man unngå når man bare ikke velger virkelige modeller, men virkelige modeller så tett på deg sjøl? Vi har invitert Annabelle Despard og Camilla Bøksle til samtale om å skrive historia til generasjonene før.

«There are many ways of not having a father». Slik starter Annabelle Despards bok om faren. Annabelle blei født i 1943, på den tida var faren hennes stasjonert i Cardiff i påvente av invasjonen i Normandie. Maximilian Carden Despard kjempa i begge krigene, og var en mann med godt humør og god humor. Samtidig opplevde han også tap, lengsler og sorg i livet sitt, men skjulte det godt for familien. Hvem var egentlig denne mannen? I biografien "Max. My father"skriver Annabelle seg fram til historien om faren, for å bli bedre kjent med ham.

Camilla Bøksles farfar har klaga over alderdommen så lenge hun kan huske. Han er på slutten av livet, der Camilla fortsatt bare er midt i. I romanen "Det er vakrest når det skumrer" (2019) spaserer de gatelangs i Kristiansand, spiser vaffel og drikker kaffe på Sørlandssenteret, og blir kjent på ny. Et uventa vennskap mellom farfar og barnebarn oppstår, og et kjærlig, men også ærlig, portrett av en mann på tampen av livet males fram. Hvem er egentlig farfar, og hvordan han har levd? Hva skjer når alle hans historier forsvinner i grava med ham?

Velkommen til samtale på Arendal bibliotek!

Camilla Bøksle er oppvokst i Trondheim, bosatt i Kristiansand. Hun har arbeida som lærer og førskolelærer i både Norge og i England. "Det er vakrest når det skumrer" (2019) er hennes første roman.

Anabelle Despard er en norsk-britisk forfatter og akademiker. Hun debuterte som lyriker i 1995 med "Fisken tenker sitt" og har gitt ut sju diktsamlinger. Hun har akademisk bakgrunn fra engelsk, fransk og litteraturvitenskap, og har arbeida som førsteamanuensis i britisk kulturkunnskap ved Universitetet i Agder. Hun har også forfatta og medforfatta fleire prosa- og lærebøker. Biografien om hennes far kom i 2014, og finnes bare på engelsk.

Arrangementet gjennomføres i samarbeid med Arendal bibliotek og er en del av Norsk Forfattersentrums satsning i Bokåret 2019, under vignetten «Finn din sjanger». Arrangementsrekka «Finn din sjanger» presenterer bøker og forfattere innafor et bredt spekter av litterære sjangre, gjennom forfattersamtaler over hele landet. Samtalene gir innblikk i forfatternes egne arbeidsmåter og erfaringer. Målet med samtalene er å trigge lesegleden hos publikum gjennom sjangerutforskning, ved å se på sjangerens konvensjoner, overlapp, brudd og fargesprakende muligheter.
Les mer her: https://forfattersentrum.no/finn-din-sjanger/

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa