Finn din sjanger: Å skrive om krigen

Hvilke konsekvenser hadde krigen for menneskene som levde livet sitt på Sørlandet, deres relasjoner og hverdag? Møt Gaute Heivoll og Mirjam Kristensen til samtale om det å skrive om krigen i romanform på Nordberg fort.

Finn din sjanger: Å skrive om krigen

Hvilke konsekvenser hadde krigen for menneskene som levde livet sitt på Sørlandet, deres relasjoner og hverdag? Møt Gaute Heivoll og Mirjam Kristensen til samtale om det å skrive om krigen i romanform, med lokal forankring.

Hvorfor var det så mange på Sørlandet som meldte seg inn i NS under andre verdenskrig? Dette forsøker Gaute Heivoll å finne svaret på i sin nyeste roman «Sang for sekstiåtte forrædere» fra 2018. I romanen møter vi Andreas, en vidunderlig musiker og barn av lærer, klokker og salmeforsanger Sigvald. Faren lar seg skrive inn i NS-protokollen på lokalbutikken, og utgjør én av sekstiåtte NS-medlemmer i den lille bygda som rommer et par hundre innbyggere. Hvordan forandrer dette hverdagen deres, og hvordan splitter det bygda?

I Mirjam Kristensens roman «Jeg har ventet på deg» fra 2015, blir vi kjent med Paula Olsen som vokser opp på ei lita øy langs sørlandskysten. En dag møter hun David. Han er en jødisk flyktning og fostersønn til en familie som ankommer nabohuset. Møtet blir minnerikt og begynnelsen på et kjærlighetsforhold, men idet jødeforfølgelsen starter, forsvinner David ut av livet til Paula. Hvordan skal man takle et slik brudd?

Samtala finner sted på Nordberg fort, kl. 14.00. Fortet blei satt opp under krigen, og er et av få tyske krigsfort som fortsatt er bevart i sin opprinnelige form.

Gaute Heivoll er født og oppvokst på Finsland, utafor Kristiansand. Han har blant annet studert jus, psykologi og skrivekunst, og arbeida som lærer. Heivoll har et produktivt forfatterskap bak seg, som strekker seg over 21 titler i forskjellige sjangre siden debuten i 2002. I 2010 mottok han Brageprisen for romanen «Før jeg brenner ned», og i 2011 mottok han Sultprisen for forfatterskapet sitt.

Mirjam Kristensen er født i Lyngstad, nå bosatt i Kristiansand. Hun har studert bibliotek- og informasjonsfag, litteraturvitenskap og skrivekunst. Kristensen debuterte i 2000 med romanen «Dagene er gjennomsiktige», som hun blei tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Hun har også mottatt Sørlandets litteraturpris, Bjørnsonstipendet og Amalie Skram-prisen for bøkene sine. I 2009 ga hun ut intervjuboka «Etter freden, Barn av konsentrasjonsleirfanger forteller». «Jeg har ventet på deg» fra 2015 er hennes femte og siste roman.

---

Arrangementet er en del av Norsk Forfattersentrums satsning i Bokåret 2019, under vignetten "Finn din sjanger", i samarbeid med Nordberg fort. Arrangementsrekka «Finn din sjanger» presenterer bøker og forfattere innafor et bredt spekter av litterære sjangre, gjennom forfattersamtaler over hele landet. Samtalene gir innblikk i forfatternes egne arbeidsmåter og erfaringer. Målet med samtalene er å trigge lesegleden hos publikum gjennom sjangerutforskning, ved å se på sjangerens konvensjoner, overlapp, brudd og fargesprakende muligheter. Les mer her.

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa