Æ Å Trondheim litteraturfestival 2023

Velkommen til Æ Å Trondheim litteraturfestival! Årets festival markerer at det er 20 år siden Æ Å Trondheim litteraturfestival blei starta opp av en gjeng ildsjeler, og har fått temaet «nabolag». Vi vil utforske hva det egentlig vil si å være en nabo for noen. Hvor begynner og slutter nabolaget? Hvilket ansvar deler vi for hverandre og vår felles sikkerhet?

Æ Å Trondheim litteraturfestival 2023

Nabolag er noe vi har til felles: gater, snarveier og dører vi deler, men også landskap og kultur. Naboskap starter med ord, med kommunikasjon, med et ønske om å forstå og bli forstått. Grensene for naboskap er også flytende, noe de siste åras flyktningestrømmer har vist oss. Nabolag fordrer også naboskap, hvor vi enten titter inn til naboen gjennom ei gardin eller låner litt sukker. Det som kjennetegner en god nabo, er kanskje akkurat det som kjennetegner et godt medmenneske. Nå som Æ Å Trondheim litteraturfestival har sitt 20-årsjubileum, vil vi derfor invitere nabolaget vårt med på festivalen. Velkommen skal du være!

Billetter kan kjøpes her

Program

Naja Marie Aidt (GL/DK) / Balsam Karam (Kurdistan/SE) / Daryna Gladun (UK) / Dagur Hjartarson (IS) / Ragnar Helgi Ólafsson (IS) / Reza Mohammadi (IN/UK) / Priya Bains / Silje Linge Haaland / Kristina Quintano / Stefan Geiß / Kåre Kolve / Marte Huke / Ingrid Storholmen / Arild Vange / Gunnar Wærness  / Tora Seljebø / Markus Lantto / Ozan Drøsdal / Mathias R. Samuelsen / Tunglið forlag (IS) / Beijing Trondheim / Guro Kulset Merakerås / Anne Dorte Lunås / Zsofia Domsa / Benedikte Fiskergaard Ytterli / Martin Ingebrigtsen

Torsdag 4. mai

Skolebesøk
For inviterte klasser

10.00 Markus Lantto leser for barn

Digitalt: Om ytringsfrihet og skriving i krisetid
Daryna Gladun i samtale om flukt og krig, med Benedikte Fiskergaard Ytterli

DIGS, 250/150 inngang for hele kvelden

19.00 Åpning
Performance ved Ingrid Storholmen og Marte Huke

Naja Marie Aidt Foto: Mikkel Tjellesen

19.30 Kan man skrive om døden?
Naja Marie Aidt samtaler med Zsofia Domsa om sorg og språk
Samtalen vil foregå på dansk og norsk

20.30 Tre leser høgt

Arild Vange, Reza Mohammadi og Naja Marie Aidt

Fredag 5. mai

Skolebesøk
For inviterte klasser

10.00 Markus Lantto leser for barn

Digitalt Om ytringsfrihet og skriving i krisetid
Daryna Gladun i samtale om flukt og krig, med Benedikte Fiskergaard Ytterli

DIGS, 250/150 inngang for hele kvelden

19.00 Kan journalistikk redde liv?
Kristina Quintano og Stefan Geiß i samtale med Guro Kulset Merakerås

20.00 To leser høgt
Ingrid Storholmen og Gunnar Wærness

20.45 Æ Å feirer sine favorittlyrikkdebutanter 2021–2022

Møt debutantene til samtale med Martin Ingebrigtsen

Balsam Karam Foto: Carla Orrego Veliz

22.00 Singulariteten
Balsam Karam leser akkompagnert av Kåre Kolve
Opplesninga vil foregå på svensk

Lørdag 6. mai

K-U-K, gratis inngang

11.00 Workshop for ungdom: Spill og mekanikk
Workshop for ungdom i samarbeid med Midtnorsk filmsenter. Hvordan lage gode
spillnarrativ og utvikle karakterer med Ozan Drøsdal, Perfectly Paranormal
Påmelding via TicketCo her.

DIGS, 250/150 inngang for dagprogrammet

14.00 Om ytringsfrihet og skriving i krisetid
Daryna Gladun i samtale om flukt og krig, med Benedikte Fiskergaard Ytterli
Samtalen vil foregå på engelsk

15.00 Tre leser høgt

Priya Bains, Silje Linge Haaland og Marte Huke

16.00 Beijing Trondheim og Tunglið
Presentasjonen vil foregå på engelsk

DIGS, 250/200 inngang for kveldsprogrammet

Ragnar Helgi Ólafsson Foto: Bicnick

19.00 Fire leser høgt

Tora Seljebø, Daryna Gladun, Dagur Hjartarson og Ragnar Helgi Ólafsson

20.00 Skjæringspunkt
Balsam Karam i samtale om opprør, flukt og morskap, med Anne Dorte Lunås
Samtala vil foregå på svensk og norsk

21.00 Kåre og Marimba hjelper til
Med Markus Lantto

21.30 Samuelsens saftige styrkeprøve
Rund av festivalen med en kviss!

Praktisk informasjon

Dato: 4. mai 2023 til 6. mai 2023

Sted: DIGS, Krambugata 2, Trondheim

Festivalpass: 600 / 400 (student/honnør/medlem i Norsk Forfattersentrum)

Enkelbilletter: 250 / 150 (student/honnør/medlem i Norsk Forfattersentrum)

Billetter kan kjøpes her.

NB! Vi aksepterer ledsagerbevis. Alle med ledsagerbevis, kan ha med seg en ledsager.

Vil du være frivillig? Les mer her.

Æ Å DELTAGERE 2023:

Foto: Mikkel Tjellesen

Naja Maria Aidt er født i Grønland og oppvokst i Danmark. Hun debuterte i 1991 med diktsamlingen Så længe jeg er ung. Siden har hun skrevet 28 bøker. Hennes bøker er oversatt til 19 språk. Hennes seneste bok Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage var som den første danske bok nominert til The National Book Award i USA.

Foto: Baard Henriksen

Priya Bains er poet og skribent. Hun sitter i redaksjonen til det feministiske tidsskriftet Fett og er fast spaltist i Morgenbladet. For debutsamlingen Med restene av mine hender (Forlaget Oktober, 2021) ble hun tildelt festspilldikterens stipend under De litterære festspillene i Bergen, samt Olav H. Hauge-stipendet i 2022.

Beijing Trondheim er et miniforlag etablert av forfatterne Mathias R. Samuelsen og Rune F. Hjemås i 2013. Forlaget utgir chapbooks og andre lignende publikasjoner av litterær eller kunstnerisk art, samt et årlig tidsskrift for litteratur og kultur.

Foto: Elin Iversen / NTNU

Zsofia Domsa er førsteamanuensis i nordisk litteraturvitenskap ved NTNU. Hun jobber også som gjendikter og redaktør. I forskningsgruppen «Pårørenderollen og litteratur som remedium» ved NTNU jobber hun med tekster som omhandler selvmord i et pårørendeperspektiv.

Ozan Drøsdal er forfatter, animatør og spilldesigner med ansvar for prisvinnende spill som Manual Samuel og Helheim Hassle. Han skrev også dialogen for Bafta-vinnende spillet My Child: Lebensborn. Han var med å grunnlegge det norske spillselskapet Perfectly Paranormal som fokuserer på 2D-komediespill med unik spillmekanikk.

Foto: Thor Nielsen

Stefan Geiß er professor i politisk kommunikasjon ved NTNUs institutt for sosiologi og statsvitenskap. Han jobber med nyhetsmedienes dagsordensfunksjon, bygging av nyhetsrammer, rolleforståelser av journalister i demokratiske og ikke-demokratiske regimer, og langsiktig utvikling av nyhetsdekning i kriser.

Foto: Privat

Daryna Gladun er ukrainsk poet, oversetter, kunstner og forsker. Hun er forfatter av tre diktsamlinger: «Рубати дерево» (Å hugge treet, 2017), «Із тіні красивих червоних хлопчиків» (Fra skyggen av vakre røde gutter, 2020) og «Радіо ‘Війна’» (Radio «Krig», 2022). Hun tematiserer økologi og erfaringer før og etter Sovjetunionens fall.

Foto: Julie Pike

Silje Linge Haaland er forfatter og billedkunstner. Haaland arbeider med bilder og tekst, i form av video, skulptur, lyd og koreografi. I 2021 debuterte hun med diktsamlingen Desperasjonsanimasjon.

Foto: Forlagið

Dagur Hjartarson er en prisbelønt islandsk forfatter og poet. Hjartarson blei nominert til EUs litteraturpris for romanen Síðasta ástarjátningin (Den siste kjærlighetsbekjennelsen). I september 2017 ga han ut sin andre diktbok, Heilaskurðaðgerðin (Hjernekirurgi).

Foto: Terje Visnes

Marte Huke har siden debuten i 2002 gitt ut seks diktsamlinger, en roman og en gjendiktning. Siste utgivelse: Los (2023). Huke har jobbet tverrkunstnerisk på mange felt, innen dramatikk, dans, musikk og billedkunst. Huke var med på å starte Æ Å Trondheim litteraturfestival.

Foto: Terje Visnes

Martin Ingebrigtsen er i all hovedsak poet og gjendikter. Han debuterte i 2018 med boka riv av seg ansiktet på Samlaget. Gjendiktninga av Nathaniel Farells Nykommar kom samme år. I 2021 gjendiktet han Åsa Maria Krafts Robotsand og et utvalg dikt av Nathaniel Farells andre bok, Lost Horizon. I 2023 er han aktuell med diktsamlinga Bukk & Sigd.

Foto: Carla Orrego Veliz

Balsam Karam er en kurdisk-svensk forfatter, bibliotekar og universitetsadjunkt i Litterär gestaltning ved Göteborgs universitet. Hun debuterte i 2018 med den kritikerroste og bejublede romanen Händelsehorisonten(Norstedt förlag). I 2021 kom hennes andre roman Singulariteten, som hun ble nominert til Augustprisen for.

Foto: Lasse Berre

Kåre Kolve er saksofonist fra Voss bosatt i Trondheim. Kolve er utdannet fra Jazzlinja i Trondheim og har vært frilansmusiker i over 35 år. Han er mye brukt som solist, instruktør og leiemusiker i diverse orkester. Kolve underviser ved NTNU jazzlinja i Trondheim.

Foto: Johanna Gullberg

Markus Lantto er en svensk kunstner og instrumentbygger, bosatt i Trondheim. Han debuterte som forfatter i 2014 med Bruken av gjedde. Kåre og Marimba hjelper til er hans første barnebok.

Foto: Håvard Jensen/Adresseavisen

Anne Dorte Lunås er dokumentarskaper, journalist og programleder. Hun har studert skrivekunst og filosofi.losofi.

Foto: Camilla S. Moe/Prud

Guro Kulset Merakerås er journalist, forfatter og aktuell med den boka Moria. På innsiden av Europas største flyktningleir som hun har skrevet sammen med Katrin Glatz Brubakk. Boka kom i år, og er den tredje sakprosautgivelsen til Kulset Merakerås. Hun er språkutdannet fra NTNU, med hovedfag i tysk litteratur.

Foto: The Poetry Translation Centre

Reza Mohammadi er født i Afghanistan og er ansett som en av de mest spennende unge poetene som skriver på persisk i dag. Han har studert islamsk rett og deretter filosofi i Iran, før han tok en MA i globalisering fra London Metropolitan University. Han har gitt ut tre diktsamlinger. Mohammadi er også journalist og kulturkommentator.

Foto: Bicnick

Ragnar Helgi Ólafsson er forfatter og kunstner. Han har bakgrunn i kunst og filosofi, så vel som kreativ skriving. Ólafsson har publisert skjønnlitteratur, poesi, skuespill og essays. Han blei i 2023 nominert til Nordisk råds litteraturpris for diktsamlinga Laus blöð(Løse blad).

Foto: Østbye Johannessen

Kristina Quintano er journalist, oversetter, forfatter og forlegger. Hun har dokumentert og vært bistandsarbeider ved Middelhavet i over tjue år. Gjennom Facebook-bloggen Budbringeren fra Helvete gir hun daglige oppdateringer fra flyktningkrisen rundt Middelhavet. Til daglig er Quintano leder for norsk Sakprosafestival og Fluktfestivalen.

Mathias R. Samuelsen er forfatter og gjendikter. Han debuterte i 2009 med diktsamlingen Utredning om trengsel. Foruten tre egne diktsamlinger har han blant annet gjendiktet Gary Snyder og Ocean Vong. Schonung (2022) er hans nyeste utgivelse og første roman.

Foto: Benedikte Skarvik

Tora Seljebø er oppvokst i Ålvundfjord på Nordmøre. I 2014 debuterte hun med lyrikkboka Om kvelden blir namna ropa heim. I 2018 kom hun med romanen Huset på prærien. I 2020 gav hun ut tre diktsamlinger på Raggarbrudarnas bokforlag, Saum, Montasjenog Besviken. Seljebø var med på å starte Æ Å Trondheim litteraturfestival.

Forfatter Ingrid Storholmen - Foto: Merete Haseth

Foto: Merete Haseth

Ingrid Storholmen debuterte i 2001 med diktsamlingen Krypskyttarloven. Siden har hun utgitt både lyrikk og fortellinger, og ei bok for barn. Støvberar (2020) er Storholmens nyeste roman. Storholmen var med på å starte Æ Å Trondheim litteraturfestival.

Tunglið forlag er et lite islandsk forlag som drives av forfatterne Dagur Hjartarson og Ragnar Helgi Ólafsson. De har gjort seg kjent gjennom konseptuelle publiseringsstrategier. Forlaget har et sterkt antikommersielt verdisyn og ser det som et demokratisk oppdrag å gjøre utgivelsene sine tilgjengelige for flest mulig.

Foto: Anne Line Bakken

Arild Vange er forfatter og oversetter/gjendikter. Han debuterte i 1990 med en roman og har senere utgitt 7 diktbøker, to tekst/billedbøker. I 2019 mottok han NTNUs litteraturpris. Siste utgivelse Uunngåelsesunnskyldningen. Tendensroman 2023. Vange var med på å starte Æ Å Trondheim litteraturfestival.

Foto: Eva Lene Gilje Østensen

Gunnar Wærness er forfatter, gjendikter og kabarettartist. Wærness debuterte i 1999 med diktsamlingen Kongesplint, som han fikk Tarjei Vesaas debutantpris for. Han har siden utgitt seks diktsamlinger og en antologi over eget forfatterskap. For Venn med alle (2018) ble Wærness nominert til Brageprisen. Wærness var med på å starte Æ Å Trondheim litteraturfestival.

Foto: Privat

Benedikte Fiskergaard Ytterli er litteraturviter bosatt i Trondheim. Hun er redaksjonsmedlem i Tidsskriftet Beijing Trondheim og medlem av kunstnerisk råd for Æ Å Trondheim litteraturfestival 2023.

Æ Å Trondheim litteraturfestival arrangeres annethvert år. Arrangører er Norsk Forfattersentrum Midt-Norge.

Sponsorer: Trondheim kommune, Trøndelag fylkeskommune, Fritt Ord, Torstein Erbos gavefond, Norsk Forfattersentrum Medlemsfondet, NORLA og forfatternes forlag
Samarbeidspartnere: Litteraturhuset i Trondheim, Trøndersk forfatterlag, K-U-K og Midtnorsk filmsenter
Kunstnerisk råd: Asieh Amini, Mathias R. Samuelsen, Benedikte Fiskergaard Ytterli

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa