Tore Renberg «Lungeflyteprøven»

Tore Renberg har fått strålende kritikker for sin nye roman «Lungeflyteprøven». Møt ham i samtale med Hilde Sandvik på Lille Ole Bull.

Tore Renberg «Lungeflyteprøven»

Petter Sandell

Lungeflyteprøven

Sachsen, 1681: Femten år gamle Anna Voigt tiltales for å ha drept sitt nyfødte barn. Blir hun kjent skyldig, vil straffen være døden.Denne romanen folder ut den forbløffende fortellingen om Anna Voigt, om et samfunn som straffer sine døtre og sønner hardt, om tortur og henrettelser, om den medisinske lungeflyteprøven som ble starten på moderne rettsmedisin, om hevn, forfengelighet og ortodoksi, om gammel tid mot ny tid. Ut fra et unikt historisk materiale trer et mylder av skikkelser levende frem, skildret med stor innsikt og innlevelse."Lungeflyteprøven" er basert på virkelige hendelser, aldri før fortalt.

"Makaber lesefest! … dette er en stor bok på alle mulige måter … Historien føles dessuten bemerkelsesverdig relevant for egen samtid … «Lungeflyteprøven» en historisk eventyrreise med klare forgreninger inn i nåtidens samfunnsdebatt. Det er virkelig bare å la seg rive med!"

ODA FAREMO LINDHOLM, VG

"Storslått … en mangfoldig og dramatisk beretning som trekker leseren inn fra første stund … en triumf av ei bok … Renberg har i sin første historiske roman greid å samle et stort kildemateriale til en pageturner om forbrytelse og straff … en forrykende og forbløffende historie om Anna Voigt. «Lungeflyteprøven» er en svir av en lesefest som side for side øker i spenning, dramatikk og sterke skjebner"

MARIUS WULFSBERG, DAGBLADET

"Makeløs historisk roman … selv om «Lungeflyteprøven» har litt av kriminalmysteriets logikk og struktur, og sånn sett innimellom kan minne om f.eks. Niemis «Koke bjørn», ligger Renberg nærmere Umberto Eco og «Rosens navn» i skildringen av dragkampen mellom religion og vitenskap, og må vel dessuten sies å by på en ange av Enquist og et hint av Süskinds parfyme … skjønnlitterær prosa fra øverste hylle"

SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD

Tore Renberg

Tore Renberg (f. 1972) er en enestående forfatter i norsk litteratur. Han har et uvanlig stort spenn og har utgitt en rekke bøker som er blitt folkelesning; fra de ikoniske romanene om Jarle Klepp, til Du er så lys og Tollak til Ingeborg, og ikke minst Teksas-serien om den småkriminelle Hillevågsgjengen fra Stavangers skyggeside. Renberg debuterte i 1995 med Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for. Han har mottatt Bokhandlerprisen to ganger, P2-lytternes romanpris, Nynorsk Litteraturpris og har entusiastiske lesere i 18 land.

27. september kl 18:30

Lille Ole Bull, Øvre Ole Bulls plass 3, 5012 Bergen

Ordinær pris 255.-
Honnør/studentpris 200.-

Billetter kan kjøpes ved å følge lenken

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa