Samtalen: den eksplosive novellen

Novelledebutant Hanna Dahl møter veteranen Espen Haavardsholm til samtale om novelleformatet på tvers av generasjonene. Torsdag 31. mars klokka 19 på Nydalen bibliotek. Gratis inngang.

Samtalen: den eksplosive novellen

Forfattermøte med Espen Haavardsholm og Hanna Dahl.

"Er ikke novellen - og bør den ikke etter sin egenart være - en eksplosjon?" spurte Johan Borgen i et berømt sitat. Der de nye romanene kan ligge i høye tårn nær bokhandlenes betalingsterminaler, spiller novellen en mer tilbaketrukken, men ikke derfor mer uviktig rolle i den litterære offentligheten.

En av våre mest erfarne novellister Espen Haavardsholm møter nykommeren Hanna Dahl til den andre av vårens forfattersamtaler i Nydalen. Forfatterne bokbader hverandre, diskuterer novelleformatet på tvers av generasjonene og gir smakebiter fra de siste novellebøkene sine.

Hanna Dahl (f.1977) er med novellesamlingen «Rønneimperiet» en av de nye talentfulle novellistene våre. Hun brakdebuterte høsten 2015 og boken ble også nominert til Brageprisen.

Espen Haavardsholm (f. 1945) debuterte i 1966 med novellesamlingen «Tidevann» og var sentral i kretsen rundt tidsskriftet Profil. Med fjorårets utgivelse «Svarte natta. Noveller fra et halvt århundre» tar han oss med på en reise i sitt litterære univers. Samlingen består av 18 av hans fineste noveller. Haavardsholm er oversatt til en rekke språk og mottok i 2006 Aschehougprisen for sitt forfatterskap.

Sted: Nydalen bibliotek, Nydalsveien 30C, Oslo (Biblioteket ligger i lokalene til Nydalen videregående skole, se kart under)

Gratis inngang. VELKOMMEN!

Arr: Norsk Forfattersentrum og Deichmanske bibliotek Nydalen

PRESSEKLIPP

Rønneimperiet (Gyldendal 2015)

«Det er modent og innsiktsfullt, intelligent og språksikkert, særpreget og stemningsmettet. Hvert ord virker omhyggelig veid og nøye vurdert, og Dahl skriver med en autoritet som selv mange etablerte forfattere kan misunne henne. Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

"Forfatteren debuterer med en sjelden sterk stemme ... en av høstens beste og klokeste bøker."
Stein Roll, Adresseavisen

«Med fullt språklig trøkk, besk humor og stor kunnskap viser hun hvordan man både kan skildre en families indre liv og særpreg, og uanstrengt løfte framstillingen opp på et akutt, politisk nivå. Dette er lovende.» Astrid Hygen Meyer, Klassekampen

«Gjennomgående balanserer Rønneimperiet nydelig mellom det ugjenkjennelige og gjenkjennelige, det alvorlige og humoristiske, og den gjør det i et fleksibelt, oppfinnsomt språk som stadig går nye veier.» Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

Svarte natta. Noveller fra et halvt århundre (Forlaget Oktober 2015)

«Haavardsholm vet hvordan man skrur sammen medrivende fortellinger ... Hvis noen fant på å sette sammen en norsk novellekanon for etterkrigstiden, vil flere av disse tekstene måtte inkluderes ... I 2015 oppleves 'Den avskyelige snømannen' og 'Zink' som et veikryss av roads not taken i norsk etterkrigslitteratur. Dagens unge forfattere vil fortsatt kunne gå langt på dem, enten de interesserer seg for politiskdokumentarisk litteratur eller vil arbeide med mer tøyelige fortellerposisjoner enn dem samtidens romankonvensjoner tilbyr. Bøkene finnes, her, på våre bibliotekshyller.»

Olaf Haagensen, Morgenbladet

«Forfatteren går tett innpå menneskene i sine noveller. Det er ikke så ofte at det gis ut gode novellesamlinger, derfor kan de være kjærkomment med et kresent utvalg av noveller som er utgitt tidligere. Samlingen har også et interessant forord av Silje Bekeng og minst like interessant etterord av forfatteren selv. I sum blir det en liten forfatterskole om novelleskriving ... Flere av novellene er litterære perler, sterkt preget av forfatterens eget engasjement».

Jon Åge Fiskum, Trønder-avisa

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa