Poesiti: Kim Hyesoon med venner

5. mai får vi besøk av den verdenskjente poeten Kim Hyesoon!

Poesiti: Kim Hyesoon med venner

5. mai får vi besøk av den verdenskjente poeten Kim Hyesoon! Hun ble først presentert for norske lesere gjennom antologien "Verden finnes ikke på kartet", som knapt har vært ute av trykk siden den ble gitt ut for ti år siden. Kim Hyesoon har dessuten gitt ut flere bøker på engelsk, for eksempelI’M OK! I’m Pig! Og Autobiography of Death. I tillegg kommer de amerikanske poetene og gjendikterne Don Mee Choi og Johannes Göransson, samt heimdølen Gunnar Wærness. Dette blir en kveld med poesi fra absolutt øverste hylle!

Poesiti er et samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum, Litteraturhuset i Trondheim og Beijing Trondheim. Arrangementet er støttet av Trondheim kommune.

Arrangementet vil foregå på koreansk, engelsk og norsk.

Kim Hyesoon er blant de fremste og mest innflytelsesrike poetene fra Sør-Korea. Hun er den første kvinnelige poeten som har vunnet de prestisjetunge prisene Kim Su-young og Midang, og hun har blitt oversatt til en rekke språk, bl. a. kinesisk, fransk, tysk, japansk, spansk og svensk. I Norge er hun kjent fra den omfangsrike antologien Verden finnes ikke på kartet – redigert av Pedro Carmona-Alvarez og Gunnar Wærness – hvor hun ble gjendiktet av Jarne Byhre. Flere av bøkene er gjendiktet til engelsk, de siste av disse er Autobiography of Death og A Drink of Red Mirror.

Don Mee Choi er amerikansk, men født i Sør-Korea. Hun har skrevet bøkene The Morning News is Exciting og Hardly War, og har dessuten gjendiktet en rekke av Kim Hyesoons bøker til engelsk. Hun har vunnet en rekke priser for sitt forfatterskap og sine gjendiktninger, og er sammen med Kim Hyesoon nominert til den prestisjetunge prisen Griffin, for gjendiktingen av Autobiography of Death.

Johannes Göransson emigrerte fra Skåne til USA som 13-åring. Han har en BA fra University of Minnesota, en MFA fra Iowa Writer’s Workshop og en PhD fra University of Georgia. Han er poet og oversetter med en rekke bøker på samvittigheten, og har dessuten gjendiktet de svenske poetene Aase Berg, Johan Jönson og Ann Jäderlund. Han er dessuten en av forleggerne i Action Books, som har gitt ut både Kim Hyesoon og Don Mee Choi i USA.

Gunnar Wærness kommer fra Heimdal og bor i Sverige. Han debuterte med Kongesplint i 1999, som han vant Tarjei Vesaas debutantpris for, og har siden det gitt ut flere kritikerroste diktbøker. Hans siste utgivelse,Venn med alle, ble nominert til både Brageprisen og Kritikerprisen. Han er dessuten en halvdel av duoen Brødet og Eselet, som for tiden arbeider med en forestilling som skal vises på Rosendal Teater i 2020.

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa