Litteraten: Teknologien i litteraturen

Norsk Forfattersentrum og Tromsø bibliotek og byarkiv ønsker å utforske hvordan teknologien behandles i samtidslitteraturen.

Litteraten: Teknologien i litteraturen

Norsk Forfattersentrum og Tromsø bibliotek og byarkiv ønsker å utforske hvordan teknologien behandles i samtidslitteraturen. Mange vil påstå at den teknologiske utviklingen i stor grad går sin gang uten at de eventuelle konsekvensene av utviklingen blir tilstrekkelig drøftet i det offentlige rom. Mange føler seg overkjørt av en utvikling de ikke har ønsket og ikke har noen mulighet til å påvirke. Andre mener vi er for forsiktige og at utviklingen går saktere enn den trenger.

Cathrine Knudsen debuterte i 2005 med romanen "Mulighetene". Siden har det blitt fem romaner til fra hennes hånd. "Manuell" (2014) ble av kritikere beskrevet som et endelig gjennombrudd. I "Av menneskehånd" (2017) og "Den siste hjelperen" (2018) har hun fortsatt å utforske teknologiens mange konsekvenser.

Bjørn Vatne debuterte med romanen "Slik skal vi velge våre ofre" i 2015, den ble kåret til Årets roman av norske bokbloggere. "Nullingen av Paul Abel" kom i fjor. Fremtidsromanen høstet strålende kritikker og fortsatte Vatnes samfunnskritiske prosjekt.

Knudsen og Vatne er de to seneste mottakerne av Stig Sæterbakkens minnepris (Knudsen i 2017 og Vatne i 2018), en pris som «går til en forfatter med overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter».

Diskusjonen som finner sted i det offentlige kan få det til å virke som om det står mellom at teknologi enten er løsningen på eller årsaken til all verdens problemer, men virkeligheten er selvfølgelig mer nyansert enn som så. Vi tror skjønnlitteraturen er en viktig bidragsyter til denne nyanseringen. Så hvordan behandles problemstillinger knyttet til et stadig mer høyteknologisk samfunn av våre forfattere?

Cathrine Knudsen og Bjørn Vatne tar samtalen på Tromsø bibliotek og byarkiv, torsdag 9. mai kl. 18.30.

Arrangementet er en del av Norsk Forfattersentrums satsning i Bokåret 2019, under vignetten «Finn din sjanger».

                 

       

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa