Litteraten: Det hamsunske mørke

I forbindelse med Hålogaland Teaters oppsetning Landstrykere - fritt etter Hamsuns August inviterer Norsk Forfattersentrum til samtale mellom Tore Rem og Linda Nesby om Rems bok Knut Hamsun. Reisen til Hitler i Teaterkafeen, torsdag 15. september kl. 18.30.

Litteraten: Det hamsunske mørke

Boka, som vant Kritikerprisen for beste sakprosabok i 2014, tar for seg hva som skjedde Lørdag 26. juni 1943, da Adolf Hitler tok imot den verdensberømte norske forfatteren i sitt hovedkvarter Berghof. Besøket endte med at en svært irritert Hitler brått avsluttet seansen. Han skal ha vært rasende i dagevis etterpå, og frabedt seg ytterligere besøk av slike kunstnerskikkelser.

Basert på et rikt nytt kildemateriale forteller Tore Rem for første gang historien om dette spektakulære øyeblikket i sin fulle bredde. Hva var det egentlig som skjedde da disse to ulike autoritetene støtte sammen? Hvordan kunne dikteren Hamsun tro at han skulle overbevise diktatoren Hitler? Hva er forholdet mellom kunst og politikk, mellom kultur og nazisme?

Knut Hamsun. Reisen til Hitler handler først og fremst om de sju dagene Hamsun er på reise til og fra Hitler, men den begynner med forfatterens livsreise. Slik belyser boka ikke bare den begivenhetsrike, kortere reisen til Hitler, men også episoder fra den lengre reisen som formet Hamsuns holdninger og selvforståelse.

Tore Rem er forfatter av en rekke lærebøker og sakprosabøker. Han er særlig kjent for sin kritikerroste tobindsbiografi om Jens Bjørneboe. Knut Hamsun. Reisen til Hitler kom i 2014, og vant Kritikerprisen samme år. Boka er solgt til en rekke land og er foreløpig ute på dansk og svensk. Til daglig er Rem professor i engelskpråklig litteratur ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, Universitetet i Oslo. For øvrig har han virket som kritiker og skribent, særlig i Dagbladet, Morgenbladet og Aftenposten.

Linda Nesby er førsteamanuensis i nordisk litteratur ved UiT, hvor hun leder en forskningsgruppe som jobber med humanistisk helse- og sykdomsforskning. Hun har også forsket mye på Hamsuns forfatterskap, både gjennom egen doktorgradsavhandling og gjennom flere artikler.

Arrangementet er lagt i forkant av forestillingen Landstrykere, som begynner kl. 19.30.

Gratis inngang!

Arrangeres av: Norsk Forfattersentrum og Hålogaland Teater

Litteraten er støttet av Fritt Ord, Tromsø kommune og Norsk Forfattersentrums medlemsfond

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa